samedi 25 avril 2009

Prima postare - Radioreportaj 001


vendredi 24 avril 2009

Festivalul Filmului Cercetatorului - Radioreportaj (001)


(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, redactori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei - 23 aprilie 2009 )
Foto Mihaela Chirca
Astazi va invit la film. Mai bine zis la un festival de film.
In ciuda coincidentei, care face ca tocmai astazi sa fie dezvaluit programul festivalului de la Cannes, subiectul meu nu contine nici paiete , nici scari monumentale, nici covoare rosii… Poate doar cateva stele, dar mult mai putin efemere decat cele ale cinematografiei de divertisment.
Este vorba de un festival de film stiintific, intitulat "Festivalul filmului cercetatorului" care se desfasoara zilele acestea, 21-24 aprilie, la Nancy, oras din nord-estul Frantei.
Organizatorii manifestarii, Consiliul National pentru Cercetare Stiintifica si Universitatea din Nancy, in partenariat cu Universitatea Paul Verlaine din Metz, isi propun sa puna accentul pe imaginea animata ce ilustreaza o descoperire stiintifica sau popularizeaza activitatea – misterioasa pentru muritorul de rand – ce se desfasoara intr-un laborator.
Festivalul, aflat anul acesta la cea de a zecea editie, doreste sa valorizeze creatiile deja existente, dar mai ales sa sustina productia de noi filme cu subiecte stiintifice si sa declanseze aparitia de vocatii stiintifice in randul tinerilor si foarte tinerilor cineasti potentiali.

Asemenea fratilor mai mari, mai mediatizati si mai frivoli, festivalul este alcatuit din mai multe sectiuni, printre care o competitie oficilala. Aici vor fi proiectate 15 filme selectionate printre cele 120 de pelicule candidate. Iata cateva dintre filmele selectionate.
Arachnautii - un film ce compara doua sisteme aparent lipsite de puncte comune : web-ul informatic si panzele de paianjen. Realizatorii acestui film sustin o teza interesanta : ambele retele permit culegerea si difuzarea de informatii, si faciliteaza comunicarea.
Calatorie in inima unei gauri negre - calatorie posibila datorita unei simulari numerice inedite.
Enigmele lui Sirius - in care un astrofizician, pe baza observatiilor lui Ptolomeu si a unor texte astronomice chineze, sustine ipoteza conform careia Sirius, cea mai stralucitoare dintre stele, si-ar fi schimbat culoarea de la inceputul erei noastre.
Stele si oameni – ce urmareste viata de zi cu zi a oamenilor de stiinta din Chile, Olanda si Franta in plina numaratoare inversa pentru lansarea satelitului Herchel, cel mai mare telescop spatial realizat pana in prezent.
Epopea unui banc de anchois – ce exploreaza o zona remarcabila prin bogatia si varietatea de specii de pesti, situata de-a lungul tarmului peruvian.

Desigur, lista filmelor in competitie, ai caror realizatori sunt francezi, belgieni sau camerunezi, ar putea continua. Sa nu uitam insa celelalte sectiuni ale festivalului ce sa desfasoara la Palatul Congreselor din Nancy.
Una din aceste sectiuni o constituie serile tematice. Printre temele abordate, "Originea Omului" sau "Povestile Universului".
O alta sectiune propune proiectii urmate de dezbateri si chiar o vizita tematica la Gradina Botanica din Nancy.
Maine va avea loc o zi dedicata profesionistilor din domeniu, intalnire intitulata Valorizarea cercetarii prin intermediul filmului este oare posibila ? Cine realizeaza documentarele stiintifice? Cine le vede? La ce servesc ele? Cum sunt percepute de comunitatea stiintifica? – sunt cateva din intrebarile pe care si le pun participantii la aceasta dezbatere.

Last but not least, un concurs rezervat celor mai tineri realizatori de film - elevilor din clasele primare. Concursul a fost lansat inca de la inceputul anului scolar si a constat in realizarea unei creatii audio-vizuale cu caracter stiintific cu o durata de patru minute. 30 de clase s-au inscris la acest concurs, cinci filme fiind selectionate pentru competitia finala. Iar maine, filmul premiat va fi proiectat in cadrul galei de inchidere a festivalului.

Amelia Chirca