vendredi 29 mai 2009

Opera (1) - Balet - Manuel Legris

Cand stelele danseaza...
(Reflectii la un spectacol de adio – Manuel Legris)

Stelele ne fascineaza dintotdeauna. Poate si mai mult atunci cand stim ca stralucirea lor e efemera, caci rareori ea dureaza mai mult de 20 de ani.

Prima etapa in formarea unei viitoare stele - chiar daca putini astronomi stiu asta, este cea de petit rat. Daca in alte stele este scris ca lui ii este dat sa devina o stea, un petit rat va parcurge mai multe etape de evolutie: quadrille, coryphée, sujet. Trecerea la fiecare treapta superioara necesita talent, truda zilnica si invingerea unei nemiloase concurente. Este deci necesar ca un petit rat sa creada cu toate puterile "in steaua sa".


Un petit rat este un elev al Scolii de Dans al Operei din Paris, iar quadrille, coryphée si sujet alcatuiesc "corpul de balet" al Operei din Paris. Reusita la inca un concurs, ii permite unui sujet sa se desprinda de corpul de balet si sa devina premier danseur.

Apoi, de obicei intr-o seara si intotdeauna dupa un spectacol in care s-a remarcat, o balerina sau un balerin poate sa devina "stea". O hotarare luata de directorul operei, la propunerea directoarei baletului. Un fel de atingere cu o bagheta magica care dezvaluie balerinilor si publicului ca printre ei straluceste o stea... Din 2004, aceasta metamorfoza a unui premier danseur in danseur etoile are loc cu cortina ridicata. Sunt rare cazurile cand un balerin poate sa sara peste o treapta. Sa treaca, de exemplu, direct din 3e échelon, cel de sujet, la 1er échelon, cel de danseur étoile. A fost cazul lui Manuel Legris.

Dupa patru ani la Ecole de Danse, Manuel Legris a reusit in 1980, la varsta de 16 ani, concursul care i-a permis intrarea in corpul de balet al Operei din Paris. A esuat de doua ori la concursul pentru a deveni premier danseur. Pe 11 iulie 1986 a avut loc insa evenimentul magic: la incheierea reprezentantiei cu Raymonda, care avea loc la Metropolitan Opera din New York, Rudolf Noureev l-a desemnat pe Manuel Legris danseur étoile.

Pe 15 mai 2009 a avut loc la Opera Garnier din Paris spectacolul de adio al lui Manuel Legris, cu baletul Onéguine de John Cranko. Reprezentatia a debutat cu defilarea elevilor Scolii de Dans si a balerinilor trupei de balet al operei. La sfarsitul spectacolului, o ploaie de confeti si flori, in mijlocul carora, isi lua adio Manuel Legris. Aplauze care au durat zeci de minute...

Imaginile si amintirile au ramas. Asteptam acum sa-l descoperim pe Manuel Legris in alta postura: cea de director al baletului de la Staatsoper si de la Volksoper din Viena. Si de ce nu, din nou pe scena Operei din Paris, unde poate fi oricand invitat.

MSChirca