vendredi 1 mai 2009

Radio (2) - Concursul Lépine

(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 30 aprilie 2009)

Mai intai o intrebare: care este legatura intre pixul cu pasta, motorul in doi timpi, fierul de calcat cu abur, elicea cu pas variabil si lentilele de contact ? Desigur, toate contribuie la a ne face viata mai usoara sau mai placuta, dar acesta nu este unicul lor punct comun. Toate – si multe altele, au fost la un moment dat premiate in cadrul venerabilului concurs despre care doresc sa va vorbesc astazi. Este vorba de Concursul Lépine.

Ati observat probabil ca am utilizat termenul "venerabil" pentru a caracteriza Concursul Lépine. Nu intamplator, caci el a depasit de cativa ani buni un secol de existenta. Creat in 1901 de catre prefectul de politie Louis Lépine, concursul care ii poarta acum numele reprezenta la origine o tentativa de a depasi marasmul economic cu care erau confruntati micii fabricanti de jucarii si de obiecte marunte de uz curent. Un premiu de 100 de franci recompensa o inovatie in acest domeniu. Reactia inovatorilor, dar si a publicului larg a fost entuziasta, iar concursul a depasit foarte repede domeniul initial.

De-a lungul anilor, distinctiile mult ravnite au revenit unor inventii utile, cum au fost lanterna (1903), aspiratorul (1907) sau telecomanda (1959), dar printre prototipurile prezentate s-au numarat – la fiecare editie – si obiecte care de care mai extravagante.

Concursul a luat amploare, iar anul acesta, pentru a 108-a editie, el este alcatuit din mai multe manifestari, dintre care cea mai importanta debuteaza astazi in cadrul Targului de la Paris, Foire de Paris, targ a carui prima editie a avut loc in 1904. Este vorba de Concursul International Lépine, deschis tuturor inventatorilor, indiferent de nationalitate sau varsta, cu conditia de a fi depus un titlu de proprietate intelectuala sau industriala (brevet) si de a-si fi materializat inventia printr-un prototip sau o macheta. Dovada ca varsta nu este o stavila in calea creativitatii, in 2005 Premiul Presedintelui Juriului a fost castigat de doi liceeni in varsta de 14 ani.

Anul acesta, concursul care se desfasoara la complexul expozitional de la Porte de Versailles, reuneste circa 500 de inventii. De cateva editii, cele mai numeroase sunt inventiile din domeniul energiilor alternative, al biotehnologiilor si al tehnologiilor medicale. O premiera absoluta este anul acesta o alee dedicata "Inventiei la feminin", unde sunt grupate realizarile inventatoarelor.


Desigur, toti concurentii asteapta cu nerbdare decernarea premiilor ce va avea loc sambata 9 mai. Cea mai ravnita dintre recompense este Premiul Presedintelui Republicii. Dar si aici, formula atribuita baronului Pierre de Coubertin, "important este sa participi, nu sa castigi", se dovedeste valabila. Mai importanta decat eventualul premiu, este posibilitatea de a-si prezenta inventiile publicului extrem de numeros care viziteaza Targul de la Paris, de a stabili contacte utile pentru exploatarea brevetului, de a realiza un indispensabil studiu de piata si, in unele cazuri, de a comercializa inventia.

Amelia Chirca

Nota: Transmisia in direct are farmecul ei si a condus la cateva modificari ale textului de mai sus, pregatit initial.