vendredi 8 mai 2009

Radio (3) - Doamna de fier


Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 7 mai 2009)Unii spun ca este foarte nepoliticos sa pui intrebari legate de varsta unei doamne, chiar daca este vorba de o doamna de fier. Cat despre greutatea sa, ce sa mai vorbim…

Voi comite deci o dubla impolitete dezvaluindu-va ambele informatii: 120 de ani si 10.100 de tone, dintre care 7.300 tone de sarpanta metalica, ce e drept pentru o inaltime de 324 de metri, cu tot cu antene.

Doamna in chestiune este departe de a fi o anonima. Dovada cei 6,9 milioane de curiosi care au vizitat-o anul trecut, 75% dintre acestia fiind turisti straini. Cat despre numarul total de vizitatori pe care i-a primit de pe 15 mai 1889 incoace - noroc ca nu a trebuit sa ii serveasca pe toti cu o cafea si o dulceata, caci au fost peste 244.000.000.

O alta dovada a celebritatii sale, Google furnizeaza rapid 2.720.000 de raspunsuri pentru "Tour Eiffel".

Asadar, Turnul Eiffel ("Tour Eiffel", dupa pronuntia franceza si sa precizam ca "la tour" este un substantiv feminin in franceza), al carui nume era la inceput "Turnul de 300 de metri", este opera lui Gustave Eiffel care l-a construit pentru Expozitia Universala de la Paris din 1889.

Mai mult decat o simpla atractie pentru turisti sau o orgolioasa afirmare a geniului francez, Gustave Eiffel vedea in turnul ce ii poarta numele o opera utila stiintei. Pe de o parte turnul reprezenta, dupa propriile-i spuse, "un veritabil rezumat al stiintei contemporane", iar pe de alta parte, un sit ideal pentru experiente stiintifice in domeniul meteorologiei, fizicii sau fiziologiei.

Denigrat la inceput – dar ce ar fi Parisul, daca l-am lipsi de monumentele care au starnit la inceput polemici infocate? – Turnul Eiffel este astazi simbolul necontestat al capitalei franceze.

Realizat in 21 de luni, dupa cele 5 luni necesare pentru realizarea fundatiilor, turnul este alcatuit din peste 18.000 de piese metalice, realizate cu o precizie de o zecime de milimetru. O viteza si o precizie ce au constituit adevarate recorduri, avand in vedere mijloacele relativ rudimentare ale epocii - fundatiile, de exemplu, au fost sapate numai cu tarnacopul si lopata. In ziua in care constructia a fost desavarsita, pe 31 martie 1889, Gustave Eiffel era decorat, chiar pe ingusta platforma din varf, cu Legiunea de Onoare.

Comparatia cu o venerabila doamna ar putea continua, caci iata, pentru aniversarea sa, Tour Eiffel primeste o trusa de machiaj in valoare de vreo 4 milioane de euro. Este vorba de o noua campanie de vopsire integrala, cea de a 19-a de la inaugurarea monumentului. Dar despre asta, ca si despre alte manifestari legate de cea de a 120 aniversare a Turnului Eiffel, va propun sa vorbim si saptamana viitoare.

Amelia Chirca


Nota (14 mai 2009) : A.C. a remarcat ca fotografia aleasa ca ilustrare lasa impresia ca ne uitam pe sub fusta Batranei Doamne...