samedi 30 mai 2009

Radio (5) - Festivaluri, concursuri si premii

(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 28 mai 2009)

Nu se stinsesera bine nici reflectoarele , nici flashurile nenumaratilor paparazzi profesionisti sau amatori de pe Croisette, si au inceput deja comentariile legate de palmaresul Festivalului de la Cannes... Asta mi-a amintit ca am ramas datoare ascultatorilor fideli ai emisiunii cu palmaresul – mult mai putin contestat – al unui alt festival de film. Este vorba de Festivalul Filmului Cercetatorului, festival care s-a desfasurat la sfarsitul lunii aprilie la Nancy (vezi postarea din 25 aprilie 2009). Festivalul avea ca scop valorizarea activitatii de cercetare in sensul cel mai larg al termenului – activitate adesea ignorata de public din pricina lipsei de "cuvinte" sau "imagini potrivite". Toate filmele prezentate urmareau deci sa explice, sa trezeasca curiozitatea si sa suscite vocatii in randul publicului.

Trei premii au incununat tot atatea pelicule:
- Premiul al treilea a fost acordat filmului "Memoriile unui elefant de mare",
- Premiul al doilea a rasplatit filmul "Calatorie in inima unei gauri negre" – entitate cosmica ce starneste in egala masura teama si fascinatia, iar
- Marele Premiu a fost decernat peliculei "Samanul, nepotul si capitanul".

Foarte apreciate au fost si creatiile audiovizuale cu caracter stiintific realizate de cei mai mici cineasti. Doua premii au rasplatit astfel pelicule cu o durata de aproximativ 3 minute fiecare.

Prima, "Si on bougeait...", realizata de elevi de CE2 (echivalentul clasei a 3-a), explica, pe intelesul tuturor, rolul si functionarea oaselor, articulatiilor si muschilor corpului uman. (Filmul poate fi vizionat la adresa: http://www3.ac-nancy-metz.fr/chercheursenherbe/spip/spip.php?article57).

Cea de a doua, realizata de elevi... de gradinita, raspunde intrebarii continute in titlu: "Ce mancati voi, melcilor?" (Vizionare la adresa http://www3.ac-nancy-metz.fr/chercheursenherbe/spip/spip.php?article64).

Toate filmele prezentate in competitia rezervata elevilor pot fi vizionate pe site-ul festivalului, http://www.filmdechercheur.eu/, la rubrica "Chercheurs en herbe".
Dar aceasta nu este singura manifestare a carui palmares nu era cunoscut in momentul in care v-am vorbit de ea. Nu de mult, la inceputul lunii mai, s-a desfasurat Concursul Lépine, concurs rezervat inventatorilor, de la cei mai geniali, la cei mai nastrusnici (vezi postarea din 1 mai 2009). Va reamintesc ca prima editie a "concursului – expozitie" a avut loc in 1901 si avea ca obiectiv de a-i ajuta pe micii fabricanti sa depaseasca marasmul economic al epocii.

Dintre cele 500 de inventii brevetate care au fost prezentate anul acesta, juriul a acordat Premiul I unui aparat numit Easymétros. Este vorba de un aparat menit sa faciliteze deplasarea – prin Paris, deocamdata – a nevazatorilor. Un ghid vocal al retelei de transport in comun, inclusiv metroul, al carui inventator este o inventatoare, Florence Poulet-Daumas. Cum numarul inventatoarelor participante la concurs a fost doar de 21, premiul obtinut de Florence Daumas este cu atat mai remarcabil. Mai ales ca este doar a doua oara in 108 ani ca Primul Premiu al Concursului Lépine revine unei femei.


Si o ultima informatie, de data asta despre o manifestare a carei inaugurare a avut loc acum mai putin de o ora: cel de al 10-lea Salon al Culturii si Jocurilor Matematice, a carui tema este anul acesta "Matematica si Astronomia". Detalii despre aceasta manifestare – in emisiunea de joia viitoare.

Amelia Chirca

Nota : Multumim lui Alex pentru poze.