samedi 16 mai 2009

Expozitii (2) - Primitivii italieni

Invitatie la ceai
(dupa o vizita la Muzeul Jacquemart-André, Paris)

Expozitia Primitivii Italieni despre care va povesteam acum doua zile ne-a incantat atat de mult incat singurul regret pe care l-am avut a fost acela de a nu fi fost si impreuna cu voi! Placerea pe care am incercat-o privind acele vechi icoane ar fi fost mult sporita daca, dupa ce am fi parcurs fiecare in parte aleile expozitiei, ne-am fi intalnit sa ne povestim impresiile la salonul de ceai din incinta muzeului. Despre care se spune ca este unul dintre cele mai frumoase saloane de ceai din Paris.Ceea ce e indiscutabil e faptul ca ne-am fi bucurat sa fim impreuna!

Cateva informatii practice legate de expozitia cu Primitivii Italieni. Ea mai este deschisa la Muzeul Jacquemart-André din Paris pana pe 21 iunie 2009. Lucru rar, acest muzeu este deschis tot timpul anului, 365 zile din 365 sau 366/366! E drept, salonul de ceai este deschis doar pana la 17:30, cam scurt pentru un five o'clock tea.

Banuim ca la inchiderea expozitiei de la Paris, colectia Primitivilor Italieni se va reintoarce la ea acasa. Deci, daca in toamna aveti drum in apropiere de Leipzig, o varianta ar fi si vizitarea colectiei la Lindenau-Museum din Altenburg.

O alta varianta, in care puteti sa beti ceaiul in timp ce priviti tablourile, este o vizita pe site-ul muzeului, http://www.musee-jacquemart-andre.com/, pe care este disponibil si un audioghid care poate fi ascultat in direct sau inregistrat in mp3. Sau puteti sa priviti cele 10 frumoase reproduceri de pe site-ul ziarului Le Figaro: http://www.lefigaro.fr/culture/2009/03/12/03004-20090312DIMWWW00651-primitifs-italiens.php.

Totusi, daca treceti prin Paris si aveti putin timp de acordat "primitivilor italieni", ar fi interesant de cuplat vizita la Jacquemart-André cu o vizita la Musée du Luxembourg, unde este deschisa o expozitie despre Filippo si Filippino Lippi – Renasterea la Prato (localitate aflata la 15 km de Florenta). Vezi si http://www.museeduluxembourg.fr/.

Dupa care, va invitam la un ceai!


MSChirca