vendredi 22 mai 2009

Radio (4) - La Tour Eiffel


La Tour Eiffel
Episodul 2
(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 21 mai 2009)

Ce-i drept, in momentul de fata tot muritorul de rand francez pare fascinat de Festivalul de la Cannes. Strasuri, paiete, iahturi, dar mai ales actrite... Eu insa va voi vorbi despre o alta doamna care, in ciuda celor 120 de ani ai sai, dispune de un "buget machiaj" care le-ar face sa paleasca de invidie pe toate Angelinele mult sau mai putin ..."jolies". Suma – 4 milioane de euro – reprezinta costul celei de a 19-a campanii de vopsire integrala a Turnului Eiffel, Doamna de Fier ce simbolizeaza azi Parisul.

Campania a demarat in luna martie si va dura 18 luni, fara ca accesul publicului sa fie stanjenit. Principalul scop al acestei vaste si complexe operatiuni este, desigur, de a proteja monumentul impotriva catorva dusmani redutabili: rugina, atmosfera poluata si dejectiile pasarilor. Pentru aceasta, 25 de artizani, echipati cu un adevarat harnasament de securitate, escaladeaza turnul pentru a aplica 60 de tone de vopsea pe o suprafata de 250.000 m2. 1500 de pensule, 1000 de spatule pentru decapat si 1000 de perechi de manusi de protectie vor fi utilizate de mesterii ce folosesc aceleasi metode ca pe vremea lui Gustave Eiffel, caci vopseaua nu este aplicata decat manual.

In ceea ce priveste culoarea, numita "brun Tour Eiffel", caci este conceputa special si rezervata numai emblematicului monument, ea este aceeasi din 1968 incoace. De-a lungul existentei sale turnul a mai fost galben-orange in 1899 sau rosu-brun in anii '50. Inca un amanunt, culoarea nu este uniforma, ci se declina in trei nuante, cea mai deschisa spre varful turnului, iar cea mai inchisa la baza, ceea ce accentueaza impresia de suplete.

Vopseaua utilizata nu contine pigmenti de plumb si este rezistenta la poluarea atmosferica. Cu aceasta ocazie sunt realizate si teste cu noi vopsele, lipsite de solventi nocivi pentru mediu, vopsele ce corespund normelor ecologice internationale obligatorii incepand cu 2012.

Dar "liftingul" nu este singurul cadou oferit Doamnei de Fier si miilor de curiosi care o viziteaza zilnic. Incepand de pe 15 mai si pana la sfarsitul lunii decembrie, primul etaj si scarile Turnului Eiffel gazduiesc o ampla expozitie intitulata "Epopeea Turnului Eiffel". Obiecte, afise, desene, fotografii, filme si dispozitive interactive ilustreaza geneza turnului, constructia propriu-zisa, dar si imensul sau succes, declinat in adevarate opere de arta sau in obiectele cele mai kitsch imaginabile. Un film de 10 minute reuneste secvente din filmele de fictiune in care apare turnul, iar o sectiune aparte este dedicata copiilor existente in diferite colturi ale planetei.

O alta expozitie, deschisa pana pe 29 august, este organizata de Primaria Parisului, sub titlul "Gustave Eiffel, vrajitorul fierului". Numeroase planuri si machete evoca nenumaratele constructii metalice realizate de Eiffel si echipa sa: poduri, viaducte sau chiar armatura metalica a Statuii Libertatii. Printre planurile prezentate atrag atentia – si amuza – proiectele de transformare a turnului, comandate arhitectilor pentru Expozitia Universala din 1900. Fanteziste, faraonice chiar, ele incercau sa mascheze "inutilul si monstruosul Turn Eiffel", dupa cum il califica un text redactat "in numele gustului francez, al artei si istoriei franceze amenintate" – text semnat, intre altii, de Maupassant, Prudhomme si Gounod.

Amelia Chirca