jeudi 14 mai 2009

Expozitii (1) - Primitivii italieni

Primitivi ?!
(Primitivii italieni, Colectia din Altenburg la Muzeul Jacquemart-André, Paris – 2009)

Se pare ca icoana de mai jos, Fecioara cu pruncul, a fost pictata, pe la 1470, de un primitiv! Liberale Bonfanti da Verona.
In aceeasi sala cu ea mai este expus inca un tablou. Tot de la 1470. Tot un primitiv! Michele di Michele Ciampanti. Adorarea Magilor. Nu ar fi avut rost sa fie expuse mai multe. Si un al doilea se dovedeste prea mult. Fiecare este un unicat care ocupa, asemeni unui fluid magic, tot spatiul pe care il are la dispozitie. Ramanem clipe fara numar pe o banca din apropiere, cufundandu-ne in tablou, lasandu-l sa ne invaluie.

Incerc sa-mi imaginez ca sunt alaturi de Liberale Bonfanti. Ma uit curios la el, vreau sa stiu cum arata, vreau sa stiu cum picteaza, ce culori foloseste, daca are un model. Sau poate doua, unul pentru mama, altul pentru copil. Ma uit in jur. Oare cum arata atelierul unui pictor din Siena la 1470? Incerc sa-i spun ca sunt unul din zecile de mii de vizitatori care, peste 539 de ani, stau minute intregi (ore, daca ar avea timp) sa ii priveasca tabloul. Cat timp a lucrat la el? Cat timp s-a gandit la el, inainte si dupa ce l-a pictat? Ii vine oare sa creada ca milioane de oameni pot, daca vor, sa-i priveasca tabloul de la mii de kilometri distanta, datorita Internetului?

Nu, nu ma apuc sa-i spun de Internet. Ar fi prea mult de explicat. Poate nu o sa-i spun nici de magnetul cu tabloul lui, pentru pus pe frigider. Renunt sa-i spun si de magnet. Ar trebui sa-i explic si ce e un frigider. Si ce e kitschul. Prea mult.

Mai bine sa-l intreb de ce e el un "primitiv"!? Daca ei, la 1470, sunt "primitivi", atunci ce sa spunem de Guido da Siena, ale carui picturi, datate 1270, le-am admirat in prima sala a expozitiei? Sase panouri, din cele 12 cate alcatuiau o Istorie a lui Cristos. Este oare un "primitiv" cel care in Isus pe cruce il reprezinta pe Cristos urcand singur treptele unei scari de lemn, sprijinita de cruce? Parerea noastra e ca fiecare in parte este unul dintre cei mai moderni pictori ai epocii respective.

Cineva ne lamureste. "Primitivii italieni" sunt pictorii care au trecut de la pictura de stil bizantin la un stil tipic "italian", cu umanizarea personajelor, cu introducerea peisajelor si a arhitecturilor complexe. Sunt cei care au pregatit calea Renasterii italiene. Niste primitivi, ce mai!

MSChirca