samedi 27 juin 2009

Radio (8) - Muzeul Informaticii

Mac - 25 de ani
(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 25 iunie 2009)

Pana nu demult, a spune in Franta despre o persoana de sex feminin ca are un "mac", echivala cu afirmatia ca persoana respectiva practica cea mai veche meserie din lume (caci "mac" este prescurtarea de la "macrou"). In cativa ani insa, lucrurile s-au schimbat radical. In metrou sau la o terasa de cafenea, poti astazi surprinde tinere (si mai putin tinere) cu alura de "business women" comparand meritele si performantele "mac"-ului fiecareia.

Cat despre Google, intr-o fractiune de secunda iti propune astazi peste 636 de milioane de raspunsuri pentru termenul "mac". Iar raspunsurile respective sunt pline de termeni exotici pentru unii, familiari pentru altii (in functie de varsta), termeni precum iPod, iPhone sau iTunes. Unele site-uri vorbesc chiar de o "generatie mac".

"Mac" care, iata, implineste anul acesta 25 de ani. Este vorba asadar de ordinatorul (in varianta de inspiratie franceza) sau computerul (in varianta anglo-saxona) Macintosh, lansat pe 24 ianuarie 1984 de catre firma Apple.

25 de ani, deja! Ati remarcat, de indata ce este vorba de informatica, numarul de ani aniversati este indecent de mic. Iata deci ca Muzeul Informaticii a hotarat sa organizeze cu aceasta ocazie o expozitie care va dura pana la sfarsitul lunii decembrie.

Muzeul insusi, situat la ultimul etaj al Marelui Arc de la Defense, deci in cartierul de afaceri al Parisului, a fost inaugurat in luna aprilie a anului trecut, iar deviza sa este: "Sa cunoastem trecutul si sa intelegem prezentul pentru a imagina viitorul".Cat despre necesitatea unui astfel de muzeu, numai cine nu a incercat niciodata sa explice unui adolescent ca "pe vremea sa" ordinatoarele individuale nu existau, se poate indoi de importanta lui. Un muzeu unde un tanar poate intelege in sfarsit ca Evul Mediu nu este epoca in care , computerele aveau memorii de ordinul kilo-octetilor (cum spun francezii la kilobytes).

Dar sa revenim la Mac. Inca de la inceputuri, pe vremea cand se chema inca Macintosh, el s-a remarcat printr-un design inovant, un aspect compact si mai ales printr-o mare noutate pentru utilizatorul de rand: prezenta soricelului (sau mouse-ului, cum se spune in romana). Micut accesoriu care avea sa revolutioneze utilizarea calculatorului personal.

Pe langa noutatile de ordin tehnic, lansarea Macintosh-ului s-a remarcat si printr-o campanie de publicitate originala. Mai intai, un film publicitar inspirat de celebrul roman "1984" al lui George Orwell – sa nu uitam ca suntem in 1984. Mai apoi, o idee simpla, pe care nici o alta firma nu o mai utilizase: inainte de comercializarea computerului, cateva zeci de personalitati au primit cate un exemplar, devenind astfel adevarati "ambasadori" ai firmei Apple.

Si in continuare, Apple a continuat sa mizeze pe alianta intre performantele tehnologice si design-ul cel mai inovant. Vizitatorul expozitiei "Le Mac ,25 ans déjà" poate descoperi diferitele modele, fixe sau portabile, aparitia culorilor vesele intr-un univers dominat de gri si bej, aparitia CD-romului, apoi a DVD-ului, primele periferice fara fir. Pentru fiecare inovatie, vizitatorul poate admira atat obiectul in sine, cat si campania de publicitate ce i-a insotit lansarea.

Un loc aparte este rezervat carierei de exceptie a parintelui Macintosh-ului (chiar daca paternitatea este pusa de unii la indoiala). Este vorba, desigur, de Steve Jobs.

Urmatoarea expozitie temporara pe care o va gazdui muzeul parizian al informaticii va fi dedicata Internetului.

Amelia Chirca