vendredi 19 juin 2009

Radio (7) - Salonul aeronauticii

Salonul aeronauticii si spatiului

(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 18 iunie 2009)

Privind inapoi – fara manie, dar, sper cel putin, cu luciditate - imi dau seama ca in ultima vreme v-am vorbit despre evenimente sau despre monumente carora li se poate atribui fara ezitare calificativul de "venerabile". Iata ca astazi recidivez, caci manifestarea despre care vreau sa va vorbesc are... un secol de existenta.

Este vorba despre "Salonul aeronauticii si spatiului", aflat anul acesta la cea de a 100-a editie. Salonul, inaugurat cu doua zile in urma, se desfasoara timp de o saptamana la Bourget, localitate care gazduieste cel mai vechi aeroport din regiunea pariziana, construit in 1919 pe o suprafata de 553 hectare.

La Bourget se afla si cel mai mare muzeu aeronautic din Franta – Musée de l'Air et de l'Espace, muzeu ce prijeluieste vizitatorului un plonjon in timp si spatiu, ce incepe chiar cu "masinile zburatoare" ale lui Leonardo da Vinci si care poseda cateva piese unice in lume. Dar sa lasam deoparte muzeul, peren, despre care vom mai avea poate ocazia sa vorbim, si sa revenim la manifestarea efemera.

Stramosul salonului de la Bourget, ale carei prime editii s-au desfasurat in plin centru al Parisului, sub cupola de la Grand Palais, este creatia pionierilor aviatiei franceze - Louis Blériot, Louis Bréguet si Gabriel Voisin – care, intr-o vreme in care avionul era considerat mai degraba o distractie pentru excentrici plini de bani, au intuit potentialul economic al pasiunii care ii stapanea.
Foto Cristina Chirca - 21/03/09


Din an in an, prestigiul manifestarii internationale, care reuneste atat profesionistii, cat si publicul larg, a luat proportii impresionante. Editia trecuta a reunit nu mai putin de 350.000 vizitatori, dintre care 200.000 simpli curiosi, restul fiind specialisti din domeniul aeronauticii.

Salonul doreste sa fie o enorma sarbatoare, chiar daca, orice am face, organizatorii nu pot eluda nici criza economica, nici recenta catastrofa aeriana ce provoaca inca numeroase polemici. Cu toate acestea, toti principalii actori din domeniu au raspuns invitatiei la salon si spera sa incheie contracte fructuoase. Incepand de maine este asteptat publicul larg, pasionatii nespecialisti.

Printre vedetele actualei editii se numara avionul rus Sukhoi Superjet-100, considerat "varful de lance" al ambitiilor internationale ale aeronauticii rusesti. Constructorii spera ca el va reusi sa se impuna in flotele aeriene ale companiilor occidentale, acolo unde aparatele Iliusin si Tupolev ale epocii sovietice au esuat. O alta atractie sigura o constituie prezentarea – in premiera in cadrul unui salon aeronautic, a unui dron in zbor. Este vorba de Camcopter S-100, realizare a firmei austriece Schiebel.

Chiar daca a fost deja prezent in 2005 si in 2007 la Salonul de la Bourget, iar cateva aparate zboara deja pentru companii precum Emirates, Qantas sau Singapore Airlines, Airbus A380, cu cei 73 metri lungime, 24 metri inaltime si aproape 80 metri anvergura, este si el una din vedetele Salonului 2009.

In plus, in fiecare zi are loc un spectacol unic: trei ore de demonstratii in zbor cu ansamblul noutatilor industriei aeronautice, ca si cu 30 de avioane istorice. Fara a uita demonstratiile foarte apreciatei Patrouille de France, formatie acrobatica a Armatei Aerului, alcatuita din opt avioane, care strabate cerul Parisului la fiecare 14 Iulie.

Amelia Chirca