jeudi 4 juin 2009

Radio (6) - Salonul Matematicii

Salonul Culturii si Jocurilor Matematice
(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 4 iunie 2009)

Saptamana trecuta mi-am incheiat interventia anuntandu-va un eveniment a carui inaugurare avea loc chiar in momentul in care va vorbeam. Era vorba de cea de a 10-a editie a Salonului Culturii si Jocurilor Matematice. Salonul, care a durat patru zile, s-a desfasurat la Paris, nu foarte departe de Saint Germain des Prés, si a avut ca tema anul acesta matematica si astronomia, inscriindu-se astfel in cadrul Anului Mondial al Astronomiei.

Manifestarea s-a dorit polivalenta. Un prim aspect l-a constituit salonul propriu-zis, in care o serie de standuri, mai mult sau mai putin specializate, au expus o varietate ametitoare de jocuri logice, instrumente stiintifice, enigme si alte "casse-tête" – in traducere fidela literei, daca nu si spiritului, mijloace de "a-ti sparge capul" sau, mai bine zis, de "a-ti tortura creierul".

Cuvantul de ordine al salonului pare sa fi fost: "Matematica este fascinanta si …amuzanta!". Standurile au rivalizat prin originalitatea animatiilor si atelierelor propuse vizitatorilor, incepand cu cei mai tineri –si cand spun "cei mai tineri" ma refer chiar la "studentii de la gradinita". Ele s-au remarcat prin ingeniozitatea jocurilor in acces liber, de la cele mai clasice – necesitand hartie, cuburi, piese de puzzle si spirit de observatie, pana la cele ce fac apel la tehnologiile cele mai sofisticate.

Pentru societatile comerciale, miza a constituit-o posibilitatea de a-si vinde produsele. Dar pentru multi dintre expozanti - pasionati de logica matematica, asociatii de matematicieni sau de pasionati de stiinta, centre de informare si documentare pentru tineri, strategia marketing a vizat "doar" – si insist pe ghilimelele atribuite cuvantului "doar" – in transmiterea unei pasiuni si in provocarea unor vocatii stiintifice in randul vizitatorilor.

Va spuneam insa ca aceasta a fost doar una din fatetele Salonului Culturii si Jocurilor Matematice. Manifestarea a mai programat un concurs de expresie artistica si grafica pentru elevii invatamantului primar si secundar. Lucrarile prezentate trebuiau sa asocieze cele doua teme: matematica si astronomia. Un concurs de fotografii pe aceleasi teme a fost organizat, ca si o "chasse aux trésors" (vanatoare de comori) in care indiciile erau, desigur, enigme matematice.Iata insa ca evenimentele se precipita si nu stiu daca mai am timp sa va vorbesc despre o alta manifestare: "Futur en Seine" – Viitorul pe Sena. O manifestare care a debutat marti, 2 iunie, care se desfasoara pana duminica si ai carei protagonisti sunt robotii, imaginile virtule, cele in trei dimensiuni, pe scurt: noile tehnologii informatice. Fiind vorba de o prima si ambitioasa editie – nu mai putin de 300 de evenimente sunt promise de organizatori - va propun sa va vorbesc despre ea mai pe larg intr-o viitoare interventie.

Amelia Chirca