mercredi 24 juin 2009

Expozitii (3) - Muntele Athos

Sfantul Munte la Paris
pana pe 5 iulie 2009

- Cum adica, nici o cana cu lapte?
- Daca-ti spun. Nici o fiinta de sex feminin. Nici femeie, nici musca, nici nimic. Daramite o vaca!
- Bine, dar cel putin o capra?
- Se pare ca ar fi acceptate pisici si gaini. Au nevoie de oua pentru pregatirea vopselelor pentru icoane.
- Pai asta rezolva problema. Nu-ti mai aduci aminte? Caci gaina ne da noua... lapte, branza, unt si oua? Dar tu crezi ca se mai picteaza azi icoane la Muntele Athos?

Mergem sa vizitam expozitia "Muntele Athos si Imperiul Bizantin" deschisa la Petit Palais. Daca n-am putut sa ne ducem noi la munte..., hai cel putin la Paris!

Petit Palais adaposteste Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. La colectiile permanente intrarea este libera si ai voie sa fotografiezi. Nici una, nici alta, in cazul expozitiilor temporare, cum este cea cu icoane de la Muntele Athos. Cum nu am facut fotografii in interior, iata o adresa la care pot fi privite cateva imagini din expozitie:
http://www.zoomorama.com/a38c4489eea862534f418db51fc745ba.

De ce la Petit Palais? Probabil pentru ca acesta detine cea mai importanta colectie de icoane ortodoxe din Franta, datorata in primul rand donatiei de 80 icoane grecesti si rusesti din secolele XV-XVIII facute de Roger Cabal in 1998. De ce au acceptat 9 din cele 20 de manastiri de la Muntele Athos iesirea a circa 200 de icoane, manuscrise si obiecte de cult pentru a fi expuse in afara Greciei? Asta nu stim. Banuim. Mare parte dintre exponate parasesc pentru prima oara Muntele Athos. Doar cateva au fost expuse la Tesalonic in 1997, atunci cand acesta era declarat capitala culturala europeana. O a doua expozitie, cu mai putine exponate, a avut loc la Helsinki in 2006.

Parcurg intai rapid toate salile expozitiei, lasandu-ma impregnat de atmosfera ei, pentru a reveni apoi sa zabovesc in fata unor piese care m-au atras in mod deosebit. Cum sunt cateva manuscrise de la anii 800-900. Sau zona dedicata bisericii centrale dintr-o manastire, catholicon, unde se aud crampeie dintr-o slujba de la Muntele Athos. Sau potirul din jasp montat in argint aurit, care a apartinut lui Manuel Cantacuzino.

Daca citesc ici si colo cateva nume de despoti, imparati si alti mari donatori, apropiati sufletului meu sunt insa mesterii anonimi care, cu minutie si credinta au creat toate aceste minuni. Mi-i inchipui concentrati si impacati in timp ce picteaza sau scriu sau sculpteaza. Incerc sa-mi imaginez ce simt atunci cand isi termina lucrarea. O aseaza probabil langa fereastra, intr-un sfarsit de zi cu lumina aurie, se dau doi pasi inapoi pentru a o vedea mai bine si multumesc lui Dumnezeu ca au dus treaba cu bine la capat, facandu-si o cruce mare si zicand un Tatal nostru.Si iesim din nou pe strazile Parisului, iar gandurile necuvioase ne dau iarasi tarcoale.
- Cum crezi oare ca e in rai? Or fi din cand in cand concerte de ingeri? Crezi ca marii donatori au fotolii la parter, iar credinciosii de rand au locuri in picioare la cucurigu? Iti imaginezi? Gigi Becali pe fotoliu si maica Tereza pe strapontina!
- Deocamdata Becali are fotoliu la Strasbourg. La fel ca si fostul tau coleg de banca, Vadim. Ca si Baseasca aia mica.
- Eu am fost coleg cu Tudor Corneliu, nu cu Vadim! Ai citit ce scrie Teodor Baconschi? "Ne putem consola cu ideea ca vom trimite la Bruxelles cea mai fidela imagine a societatii romanesti".

MSChirca