vendredi 3 juillet 2009

Radio (9) - Itinerarii de vacanta 2009

Vacanta mare

(Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei – 2 iulie 2009)

Iata deci ca se apropie cu pasi mari vacanta, care – cel putin pe cand eram eu copil –venea "cu trenul din Franta". Azi ar fi poate cazul sa vina cu avionul, intr-atat este de dorita si asteptata.
Ah, vacanta...Echivalent de farniente, perioada dedicata reincarcarii de baterii fizice si psihice, si, bineinteles, calatoriilor. Calatorii pe care le doresc din tot sufletul atat ziaristilor – jurnalisti si tehnicieni – implicati in realizarea emisiunii, cat si, bineinteles, ascultatorilor acesteia.

Si daca pasii va poarta vara aceasta prin Paris, dupa ce veti fi epuizat traseele turistice "clasice" – Tour Eiffel, Mona Lisa, Notre Dame,"bateaux mouches" si Moulin Rouge, rezervati cateva minute sau cateva ore... stiintei. Veti vedea, este mult mai amuzant decat pare la prima vedere.

Oferta pariziana este in acest domeniu bogata si variata. Va propun astazi cateva esantioane.

In plin centrul Parisului, la doi pasi de Champs Elysées, Palais de la Découverte (Palatul Descoperirirlor) isi asteapta vizitatorii cu colectii permanente si mai ales cu nenumarate demonstratii amuzante. Un singur exemplu: experienta legata de electricitatea statica, experienta in cursul careaia "cobaiul" ales la intamplare din randurile publicului i se face parul maciuca la modul cel mai propriu. Iluziile optice, fenomenele sonore, enigmele matematice sunt si ele printre invitatii permanenti ai muzeului. Lor li se adauga, de mai multe ori pe zi, proiectiile Planetariumului, menite sa ne faca sa visam, dar si sa intelegem cateva din enigmele Universului.


Ramanem in inima Parisului, unde un alt muzeu, cel al Artelor si Meseriilor, ne propune o incursiune in inima inovatiei tehnice si a instrumentelor stiintifice. Pe langa exponatele permanente, mai multe expozitii temporare, printre care cea dedicata avionului cu care Louis Blériot a traversat in 1909 Canalul Manecii, sau cea dedicata lentilelor progresive Varilux.

Un alt muzeu extraordinar prin bogatia colectiilor si ingeniozitatea expozitiilor temporare este Muzeul National de Istorie Naturala. Galeria sa de mineralogie gazduieste – pana pe 11 ianuarie 2010 – expozitia "Aurul Americii". Tot aici puteti vizita Galeriile de Paleontologie si Anatomie Comparata.

Daca ne indepartam putin de centrul Parisului, ajungem in fostul cartier al abatoarelor, La Vilette, care adaposteste o adevarata "cetate" a stiintei, despre care v-am vorbit adesea. Aceasta pentru ca la fiecare vizita, ea rezerva noi si noi surprize. Vara aceasta, pe langa colectiile permanente si experientele cu acces liber din cele mai variate domenii ale stiintei si tehnicii, aici va asteapta, intre altele:
· Crim Expo –expozitia dedicata rolului diverselor discipline stiintifice in elucidarea crimelor si delictelor;
· Epidemik – expozitia "contagioasa", sau
· Planeta si noi –o expozitie ecologica.

Vizita poate fi completata cu vizionarea unui film in relief, "Monstrii din abisuri", cu vizita unui autentic submarin de vanatoare sau cu vizionarea unuia dintre filmele programate la Géode, pe imensul ecran emisferic, unde spectatorul are iluzia de a plonja pur si simplu in inima actiunii filmului.

Iar vara aceasta, amatorii de exotism au intalnire, in vecinatatea Turnului Eiffel, la Musée du Quai Branly, cu jungla si cu un erou mitic, Tarzan.

Amelia Chirca