dimanche 27 septembre 2009

Radio (11) - Nao

Buna ziua tuturor!

Astazi as vrea sa va prezint un personaj de numai 60 de centimetri inaltime, capabil sa va ajute sa invatati o limba straina, sa va indice daca ziua de maine va fi insorita sau ploioasa, sau sa va reaminteasca sa va luati cheile sau orice alt obiect pe care il rataciti sistematic.

Nao, caci acesta este numele sau, nu este un pitic nazdravan, ci este un robotel cu o greutate de 4,5 kg, care dispune de 23 de grade de libertate – in traducere libera: el are posibilitatea de a combina 23 de miscari diferite. Asta ii permite sa se deplaseze cu o fluiditate si o eleganta ce se apropie de cele ale miscarilor noastre.

Mobilitatea si simtul echilibrului nu sunt singurele calitati ale lui Nao. El este echipat de un sistem de recunoastere vocala, de sinteza vocala – deci are o voce, si de un sistem de recunoastere faciala, bazat pe doua mici camere de luat vederi. Nao isi poate deci recunoaste stapanul – sau, mai bine zis prietenul, si anturajul acestuia.

Creat de societatea franceza Aldebaran Robotics, fondata de Bruno Maisonnier, Nao este, dupa cum afirma unul dintre "parintii" sai, "un robot companion ideal pentru scopuri pedagogice". Impreuna cu el, un copil poate invata tabla inmultiri sau o limba straina. Iar ordinatorul cu care este dotat ii permite sa caute pe internet o multime de informatii de care are nevoie si sa i le comunice ca un adevarat partener graitor.

Poate cel mai interesant este faptul ca Nao isi poate adapta comportarea la nevoile sau capriciile proprietarului sau, caci fiecare utilizator il va putea programa conform gusturilor personale, fie cu ajutorul unui logiciel vandut odata cu robotelul, fie facand apel la noi "comportamente" puse la punct de societatea producatoare sau de alti utilizatori, programe disponibile pe internet.

Asadar un prieten care se poate juca de-a v-ati ascunselea, va poate aduce o caneta de bautura racoritoare sau poate supraveghea casa in lipsa dumneavoastra. El poate fi un companion minunat pentru persoanele atinse de Alzheimer, cu care poate executa exercitii de stimulare a memoriei, pentru persoanele cu handicap motor, ca un asistent pretios in viata de toate zilele, sau pentru nevazatori, carora le poate citi ziarul sau o carte.Cele doua variante ale androidului, alb-rosu sau alb-albastru, care recent a invatat sa danseze precum Michael Jackson, vor fi disponibile pentru publicul larg inainte de sfarsitul acestui an, la un pret de lansare de 4.000 de euro. De precizat ca 200 de laboratoare publice sau private din lumea intreaga l-au achizitionat deja la un pret mult mai mare, de 12.000 de euro.

Un frate mai tanar, dar mai mare, de 1,20 m inaltime, este in curs de a fi realizat. Acesta va putea efectua si sarcini ce presupun un mai mare efort fizic, precum gatitul sau menajul.


Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :30, ora Romaniei, miercuri, 23 septembrie 2009