samedi 26 septembre 2009

Radio (10) - Trenul Planetei


Buna ziua tuturor! Sper ca ati petrecut o vacanta placuta si odihnitoare, ocazie de a reincarca bateriile pentru un nou an de activitate intensa si interesanta – ma refer, bineinteles, la toti colegii din redactie si din regie, dar si la toti ascultatorii emisiunii.

Astazi va invit la o dubla calatorie. Pe de o parte o deplasare concreta, ce ne va purta prin nu mai putin de 23 de localitati franceze; pe de alta parte un voiaj imaginar prin spatiul cosmic, in centrul planetei sau pe o banchiza.

Sper ca am reusit sa va starnesc curiozitatea. Este vorba de "Trenul Planetei". Un tren adevarat, la bordul caruia, in 40 de minute, calatorii pot afla raspunsul la o multime de intrebari pe care si le-au pus – si chiar la cateva pe care nu si le-au pus inca. Intrebari de genul: "Ce este un echinox?" sau "De ce exista anotimpuri?".

Asadar, intr-un tren adevarat – sase vagoane din care doua rezervate sponsorilor manifestarii, o expozitie itineranta si gratuita ce isi propune sa ofere vizitatorilor o serie de "chei" pentru a intelege mai bine Planeta care ne poarta si ne suporta.

St-Brieuc, Bretagne, august 2009 - foto MSC

Prima escala a Trenului Planetei a avut loc ieri intr-una din garile Parisului – Gare de Lyon, iar astazi trenul poposeste la Reims. Periplul prin Franta va dura pana pe 11 octombrie si il va purta prin Nancy, Mulhouse, Strasbourg, Grenoble, Marseille, Bordeaux si alte orase, pentru a reveni la Paris , de data aceasta in Gare du Nord.

Expozitia, care se adreseaza atat copiilor cat si adultilor – conform expresiei consacrate: copiilor intre 7 si 77 de ani, este imaginata de un reputat jurnalist francez, Michel Chevalet, specializat in popularizarea stiintei. Ea, expozitia, abordeaza patru teme: clima, apa, energia si gestiunea resurselor naturale, obiectivul fiind o prezentare didactica, fara patos partizan, care evita catastrofismul si lectiile de morala.

Vizitatorul este mai intai invitat la bordul unei navete spatiale pentru o descoperire (sau o reamintire) a catorva notiuni elementare de astronomie. O plimbare virtuala prin sistemul solar ii permite sa inteleaga pozitia privilegiata a planetei noastre si efectele acestei pozitii asupra climei si deci a vietii pe Pamant.

Reveniti pe Pamant, vizitatorii vor descoperi si intelege scoarta terestra, placile tectonice, eruptiile vulcanice, curentii oceanici sau ciclul natural al apei. O escala intr‑o statiune de studii plasata pe o banchiza evoca istoria climatului si evolutia sa probabila. Urmeaza apoi o calatorie virtuala pe un vas de pescuit, o buna ocazie de a intelege cum este repartizata apa pe planeta si necesitatea de a gera mai eficient aceasta resursa.

A treia etapa ne poarta intr-o mina, ocazie de a intelege mai bine cum este produsa energia pe care o consumam, care sunt limitele procedeelor clasice si care sunt solutiile viabile pentru viitor. La sfarsitul calatoriei, intr‑o ambianta de jungla tropicala, vizitatorii sunt invitati sa raspunda unui chestionar privind resursele si biodiversitatea.

In concluzie, directa, pertinenta si precisa, expozitia itineranta de la bordul Trenului Planetei ofera vizitatorilor ocazia de a se instrui, de a se amuza si de a medita...

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :30, ora Romaniei, pe 16 septembrie 2009.