jeudi 22 octobre 2009

Radio (15) - Cerul instelat...


Buna ziua tuturor!

Trebuie sa recunosc, daca cineva m-ar acuza ca sunt in ultima vreme cam cu capul in nori, nu prea vad cum m-as putea apara. Acum trei saptamani v-am invitat sa privim cum cad frunzele, saptamana trecuta v-am propus sa numaram muonii datorati radiatiilor cosmice... Ar fi poate cazul sa revin cu picioarele pe pamant.

Cu toate acestea, astazi recidivez... si va propun sa privim – sa scrutam, ar fi poate un termen mai potrivit, cerul instelat de deasupra noastra, fara sa uitam de legea morala care se pare ca este in noi.


Petit-Ballon (1272 m), Alsace - foto MSC, august 2009

Asadar, Les Nuits Galiléennes... Nu mai este un secret pentru nimeni – si mai ales pentru ascultatorii fideli ai emisiunii – faptul ca suntem in plin An Mondial al Astronomiei. Manifestarea comemoreaza implinirea a 400 de ani de cand Galilei a realizat primele sale observatii astronomice. Nu mai putin de 146 de tari sunt implicate in actiunile organizate cu aceasta ocazie. Printre aceste actiuni, intre 23 si 25 octombrie, astronomii francezi, profesionisti si amatori, se mobilizeaza pentru... a ne arata cerul.

Satelitii lui Jupiter, craterele de pe Luna, petele Soarelui si multe alte minuni ale cerului autumnal se vor dezvalui privirilor incantate ale publicului. Peste 100 de situri de observatii sunt propuse pretutindeni in Franta. Situri variate – cupole astronomice, dar si simple coline in mijlocul naturii – vor fi timp de trei zile si trei nopti gazdele unui public eterogen, atat prin varsta, cat si prin gradul de familiarizare cu astronomia.

In paranteza fie spus, statutul de amator nu este deloc o piedica in calea unor descoperiri importante. Astfel, in luna iulie a acestui an, un astronom amator a observat in premiera absoluta existenta unui impact datorat unui asteroid sau unei comete pe solul planetei Jupiter.

Scopul principal al manifestarii este desigur de a dezvalui cat mai multor participanti minunile si misterele Universului. Printre acestia, cativa isi vor descoperi cu aceasta ocazie o vocatie si vor participa poate cu succes la descifrarea unora dintre fascinantele sale enigme.

Initiate de astronomii francezi, Les Nuits Galiléennes nu se limiteaza numai la teritorul hexagonal, ci sunt organizate de mai multe tari europeene – marturisesc ca nu stiu daca si Romania se numara printre acestea.

Asadar, zi si noapte, pe 23, 24 si 25 octombrie, lunetele si telescoapele vor functiona din plin si ne vor transporta pe Calea Lactee.

St.Malo, Bretagne - foto MSC, august 2009

Si daca imi este ingaduit un post-scriptum, am avut pregatind aceasta interventie, ca de fiecare data cand aud pronuntat numele lui Galilei, un gand plin de emotie pentru Octavian Paler si a sa Aparare a lui Galilei.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 21 octombrie 2009.