jeudi 15 octobre 2009

Radio (13) - Sa locuim ecologic

Buna ziua tuturor!

Hotarat lucru, "ecologia" pare sa fie cuvantul acum la ordinea zilei. Din realitate ingrijoratoare, preocuparea ecologica pare sa fi devenit un adevarat argument marketing, venit sa incite la achizitionarea a tot mai multe bunuri "ecologic corecte", dar si sa justifice preturi in continua crestere. Cu alte cuvinte, o utilizare abuziva a vocabularului ecologic, ce risca sa declanseze la muritorul de rand un sindrom de "prea plin", de lehamite chiar. Dar cum ar putea ziaristul ce incearca sa transmita o imagine cat mai fidela a preocuparilor de actualitate ale societatii franceze, cum ar putea el sa evite un astfel de subiect?! Tot ce pot sa va promit este ca – dupa interventia de astazi- voi lasa sa treaca mai multe saptamani inainte de a mai vorbi despre evenimente ecologice.

Asadar astazi o manifestare despre care se spune ca ar marca, nici mai mult, nici mai putin, decat sfarsitul divortului intre arhitecti si iubitorii naturii. Este vorba despre o expozitie gazduita de Cetatea Arhitecturii si Patrimoniului, cetate adapostita de Palais Chaillot, in plin centrul Parisului. Expozitia HABITER ECOLOGIQUE, deschisa pana in noiembrie, isi propune sa mobilizeze atat profesionistii – arhitecti si constructori, cat si consumatorii, in jurul unui challenge comun: acela de a asigura, unei populatii mondiale care s‑a dublat in ultimii 50 de ani, locuinte decente, si asta fara a epuiza sau distruge planeta.

Expozitia propune mai intai o trecere in revista a diferitelor tehnici utilizate de pionierii domeniului. La loc de cinste: Frank Lloyd Wright, celebrul arhitect american care a inventat conceptul de arhitectura organica si a creat Muzeul Guggenheim din New York. Asemenea unui organism viu, o locuinta trebuie - in viziunea lui Wright – sa ia nastere prin osmoza dintre "spiritul locului" si nevoile celor care o vor locui, si poate cea mai celebra ilustrare a acestei conceptii este Fallingwater House – Casa Cascada.

Fallingwater House - macheta Cris

Realizatorii expozitiei au facut apoi apel la opt arhitecti contemporani - cinci francezi, un finlandez, un italian si un austriac - pentru a imagina fiecare o cladire ecologica. Plecand de la caracteristicile unui teren real, fiecare a realizat un prototip utilizand o abordare holistica, globala si pluridisciplinara. O abordare holistica incepe cu analiza topografiei si a climatului zonei construibile, continua cu identificarea surselor de energie de proximitate si a materialelor de constructie reciclabile care sa nu necesite prea mult transport.

O pista o constituie reinterpretarea unor tehnici traditionale, care asociate unor tehnologii moderne pot avea ca rezultat un habitat 100% reciclabil. Exemple sunt catunele ecologice experimentale din Anglia sau locuintele colective realizate in al 19-lea arondisment parizian. Realizatorii asuma si tentativele de "green washing" – pe care l-as traduce prin "spoiala verde", menite sa dea un aspect ecologic unor cladiri ce nu au nimic de a face cu respectul fata de natura: putin lemn ce mascheaza betonul, sau un panou solar menit sa linisteasca si constiintele.

Un aspect interesant il constituie si integrarea solidaritatii intergenerationale in realizarea locuintelor colective – celula familiala clasica fiind, se pare, pe cale de disparitie. Paralel cu expozitia principala, o expozitie-atelier este dechisa celor mai tineri vizitatori. Scopul ei este de a face din generatiile tinere adevarate generatii eco-responsabile.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 7 octombrie 2009.