vendredi 2 octobre 2009

Radio (12) - Frunze


Buna ziua tuturor!

Initiativa despre care doresc sa va vorbesc astazi va contribui – chiar daca nu acesta este scopul ei - la reabilitarea tuturor elevilor visatori, care in loc sa se concentreze pe rezolvarea ecuatiilor de gradul doi sau pe caderea Imperiului Roman, stau cu ochii pe fereastra si contempla cerul si copacii. Daca pana acum ei puteau fi acuzati ca "taie frunza la caini" – este poate si cazul unor persoane aflate nu numai in clase, ci si prin birouri – de acum incolo ei vor putea replica: "Nu suntem neatenti, suntem implicati intr-o actiune de stiinta participativa!"

Nici mai mult, nici mai putin!

Dar destul cu gluma! Este vorba despre o actiune foarte serioasa, lansata acum cateva zile, mai precis pe 22 septembrie, de catre Agentia Regionala pentru Natura si Biodiversitate in regiunea pariziana – Naturparif.

Prima agentie europeana al carei obiectiv este biodiversitatea la scara regionala, Naturparif a invitat pe toti locuitorii din Ile de France sa observe 16 specii de copaci prezenti in zona si sa comunice rezultatele acestor observatii pe un sit internet (http://automne.natureparif.fr/) pana pe 30 noiembrie. Principalul obiectiv al acestei colecte de date il constituie analiza caderii frunzelor. Mai precis, validarea (sau invalidarea) ipotezei conform careia in zonele urbane frunzele ar cadea mai tarziu decat in zonele rurale. Fenomenul s-ar datora unei diferente de temperatura – in orase, temperatura este cu 2 pana la 4°C superioara celei din zonele rurale din vecinatate.

Muritorii de rand, promovati la rangul de observatori avizati, vor contribui asadar la elucidarea relatiei intre cresterea temperaturii si calendarul anotimpurilor. Mai mult, rezultatele acestor observatii vor fi utilizate de catre savanti pentru realizarea unor modele predictive legate de schimbarile climatice legate efectului de sera.


Besançon, pe Doubs, august 2009 - foto MSC

Ne vom uita deci, pana pe 30 noiembrie, cum cad frunzele... Unii dintre noi am facut-o, dar asemenea lui monsieur Jourdain, nu stiam ca este vorba de stiinta participativa...

Desigur, colectarea de date pe o scara larga este esentiala pentru a evalua fenomenele legate de biodiversitate. Dincolo de acest aspect, actiunea are insa si un alt scop: acela de a ne incita sa observam natura ce ne inconjoara, sa ne punem intrebari in ceea ce o priveste si sa realizam in ce masura existenta noastra depinde de ea.

Pentru unii dintre noi – si recunosc ca ma numar printre acestia – nu‑i deloc usor sa deosebeasca diferitele specii de copaci. Realizatorii anchetei s‑au gandit si la ei, asa ca situl ofera informatii detaliate si imagini ale frunzelor, scoartei si fructelor fiecaruia. Asadar, participand la aceasta ancheta, putem contribui la progresul stiintei. In plus, teii, castanii si mestecenii nu vor mai avea nici o taina pentru noi.


Dar mai ales (re)descoperim cateva bucurii simple ale vietii.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe www.srr.ro, incepand cu ora 13 :30, ora Romaniei, miercuri, 30 septembrie 2009.