samedi 17 octobre 2009

Radio (14) - Toamna se numara ... muonii


Buna ziua tuturor!

Parisul are – si asta inca de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, o Opera Comica. Iata ca acum el are si o opera... cosmica. Spre deosebire de sora mai mare si mai prestigioasa, opera cosmica nu propune arii interpretate de celebre soprane, ci doar o muzica imaginara pe care am putea-o numi muzica celesta. In plus, ea este efemera, caci durata sa de viata este de numai 10 zile.

Cu speranta ca v-am trezit curiozitatea, sa trecem la informatii concrete.

Timp de 10 zile – manifestarea a inceput pe 10 octombrie si va dura pana duminica seara, Turnul Montparnasse este transformat in detector de radiatii cosmice. La fiecare jerba atmosferica detectata, o raza laser este emisa de pe acoperisul Turnului in directia Observatorului Astronomic. Am putea vorbi de o noua experienta de stiinta participativa sau, pur si simplu, de o tentativa de a atrage atentia publicului larg asupra unui domeniu reputat ermetic, cel al fizicii astroparticulelor. Cat despre "sufletele de poet", ele vor retine cu siguranta spectacolul feeric, acest balet luminos ce se desfasoara incepand de la caderea noptii si pana la ora 23 pe cerul Parisului.


Raze - foto MSC, august 2009Organizata de Centrul National pentru Cercetare Stiintifica - CNRS, actiunea se inscrie in cadrul manifestarilor Anului Mondial al Astronomiei si marcheaza implinirea unui secol de la prima experienta de detectie a radiatiilor cosmice realizata la Paris de cercetatorul olandez Theodor Wulf. El constatase ca o radiatie necunoscuta descarca anumite aparate de masura si facuse ipoteza ca aceasta radiatie era emisa de Pamant. Pentru a verifica aceasta ipoteza, el urca cu aparatele de masura in varful Turnului Eiffel, asteptandu-se ca pe masura ce se inalta, radiatia sa fie din ce in ce mai slaba. Ipoteza nu se confirma... Doi ani mai tarziu, masuratori similare realizate intr-un balon la 5.500 m indica dimpotriva o intensificare a radiatiilor. Concluzia se impune: radiatiile vin din spatiul cosmic.

Studii ulterioare au aratat ca este vorba de fascicule de particule elementare ce se deplaseaza cu viteze apropiate de viteza luminii, patrund in atmosfera, intra in coliziune cu particulele ce o alcatuiesc si genereaza adevarate jerbe atmosferice constituite in special din muoni. Aceste particule, un fel de veri ai electronilor, ajung pana la noi si pot fi detectati. Mai mult, ei sunt purtatorii unor informatii datorita carora oamenii de stiinta ar putea descifra o serie de enigme legate de spatiul cosmic.

Dar baletul luminos, oricat ar fi el de feeric, nu este singura manifestare dedicata unui secol de studiu al astroparticulelor. La etajul 56 al Turnului Montparnasse este organizata o expozitie dedicata acestui secol de descoperiri privind radiatiile cosmice. In fiecare zi sunt organizate ateliere animate de reputati fizicieni, ateliere menite sa explice publicului larg natura radiatiilor cosmice si efectul lor asupra vietii pe Pamant. Zilnic sunt organizate de asemenea conferinte ce prezinta instrumentele ce depisteaza mesajele purtate de radiatiile cosmice. Iar sambata la ora 17, laureatul Nobel James Cronin (Fizica, 1980) va prezenta prin intermediul unei videoconferinte viziunea sa despre istoria radiatiilor cosmice.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 14 octombrie 2009.