jeudi 5 novembre 2009

Radio (16) - Biodiversitate

Buna ziua tuturor !

As incepe interventia de astazi cu o intrebare: Ce stim in momentul de fata despre speciile de vietuitoare care populeaza planeta?

Raspunsul – oricat de surprinzator ni s-ar parea, este: Mai nimic!

Si pentru toti cei ce se indoiesc de aceasta realitate, sa facem apel la cifre: in prezent, oamenii de stiinta cunosc cam 1,8 milioane de specii. O nimica toata, chiar in comparatie cu estimarea cea mai modesta, conform careia pe Terra ar exista circa 8 milioane de specii necunoscute! Cei mai multi specialisti sunt insa de parere ca ele ar fi mai degraba vreo 30 de milioane.

Daca tinem cont de faptul ca primele expeditii naturaliste al caror scop era descrierea lumii vii dateaza de pe la mijlocul secolului XVIII, in ritmul actual comunitatea stiintifica ar avea nevoie de 250 pana la 1000 de ani pentru a face un inventar complet al biodiversitatii planetei.

Si la urma urmei, de ce nu – ne-am putea intreba. Ce atata graba ?! Nu-i oare de ajuns ca in fiecare an sunt descrise vreo 16.000 de noi specii de animale si plante? Ei bine, graba este chiar foarte justificata! Pana la sfarsitul secolului, un sfert (dupa estimarile optimiste), pana la jumatate (dupa cele realiste) din speciile vii existente astazi ar putea disparea. Multe dintre ele deci, inainte chiar de a fi descoperite! Specialistii afirma ca cea de a sasea mare perioada de extinctie a inceput deja. De data aceasta, responsabila nu este vreo catastrofa naturala, ci chiar unul dintre reprezentantii biodiversitatii in pericol – l-am numit pe Homo Sapiens.

Asadar nu este vorba de vreo graba ce ar putea strica treaba, ci de o adevarata cursa contracronometru.


In acest context, la cateva luni de la debutul Anului International al Biodiversitatii, Muzeul National de Istorie Naturala de la Paris, in colaborare cu organizatia non-guvernamentala Pro Natura International si cu Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, lanseaza un program de expeditii naturaliste fara precedent, program intitulat „La Planète Revisitée” – ceea ce am putea traduce liber prin „Redescoperirea Planetei”.

Zece ani pentru a realiza un inventar masiv al biodiversitatii in zone geografice putin explorate pana acum. Obiectivul este dublu: pe de o parte accelerarea ritmului de descoperire de noi specii, pe de alta concentrarea eforturilor asupra unor regiuni prioritare pentru conservarea naturii. Prima etapa a acestui ambitios program este dedicata Madagascarului si Mozambicului, care vor gazdui timp de patru luni o serie de expeditii maritime si terestre.

Cercetarile sunt dedicate in special biodiversitatii neglijate – nevertebrate marine si terestre, plante si ciuperci microscopice. Ele reprezinta 95% din biodiversitate si joaca un rol fundamental in pastrarea echilibrului ecosistemelor, dar au fost adesea ignorate, savantii ocupandu-se mai degraba de mamifere si pasari.

Expeditia in Mozambic debuteaza asadar in luna noiembrie, beneficiaza de un buget de 2 milioane de euro si mobilizeaza 50 de persoane pornite la vanatoare de specimene necunoscute ale florei si faunei terestre. Anul viitor, o noua expeditie, maritima de aceasta data, va avea loc in apele reci ale sudului extrem al Madagascarului, cu scopul de a explora si descrie fauna si flora marina.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, joi, 5 noiembrie 2009