jeudi 26 novembre 2009

Radio (19) - Nanotehnologii


Buna ziua tuturor!

Daca interventia mea de saptamana trecuta avea o tonalitate festiva – normal, doar vorbeam despre Sarbatoarea Stiintei – cea de astazi ar putea parea nelinistitoare.

Va aduceti aminte de cantecul celor trei purcelusi din desenul animat cu acelasi nume? „Who”s afraid of the big, bad wolf?” – Cui e frica de lupul mare si rau? Prin analogie, subiectul de astazi s-ar putea intitula: „Cui e frica de particulele cele mici si rele?” Cu alte cuvinte: „Cui e frica de nanotehnologii?”

Cui? Multora dintre noi.

Subiectul, foarte serios, anxiogen chiar, face in Franta obiectul unei vaste dezbateri publice. Intitulata „Dezbatere publica privind optiunile generale pentru dezvoltarea si reglementarea nanotehnologiilor” – ea are caracter national si este in plina desfasurare. Dezbaterea a debutat pe 15 octombrie si se va incheia pe 24 februarie anul viitor.

Sa ne amintim mai intai ca acest domeniu, situat la granita intre optica, biologie, mecanica, chimie si microtehnologie – iar lista ar putea continua – cuprinde studiul, fabricarea si manipularea unor structuri si dispozitive cu dimensiuni de ordinul nanometrilor, adica de cateva milionimi de milimetru - deci de 50.000 mai mici decat grosimea unui fir de par. Ne aflam, cu alte cuvinte, la scara atomica si moleculara.

Tocmai datorita acestor dimensiuni exceptionale, nanotehnologiile sunt purtatoarele unor sperante nemasurate: datorita lor ar putea fi create produse mai ieftine, mai solide si mult mai eficace, sau ar putea fi vindecate boli astazi incurabile.

Reversul medaliei este si el legat tot de dimensiunile dispozitivelor create: mai mici decat o celula vie, ele ar putea patrunde in organism in ciuda barierelor naturale – proprietate de altfel deja utilizata in industria cosmetica.

Spectrul unei invazii de agresori minuscului, indetectabili, este destul de ingrijorator. Cei mai alarmisti dintre comentatori evoca chiar posibilitatea ca aceste „nanomecanisme” sa se reproduca singure, scapand astfel de sub control si putand provoca adevarate catastrofe. Asemenea creaturii lui Frankenstein, aceste dispozitive, devenite autonome, ar putea pune in pericol insasi existenta planetei.

Intre partizani – care vorbesc nici mai mult, nici mai putin, decat de „ a patra revolutie industriala”, si detractori – care avanseaza tot felul de scenarii catastrofa, pozitia cetateanului ce nu detine un doctorat in stiinte este destul de putin confortabila si panica il poate usor coplesi.Antidotul l-ar putea constitui asadar o larga dezbatere publica. Dezbatere ce-si propune:
• sa informeze cat mai bine publicul larg despre aspectele tehnice legate de nanotehnologii si despre impactul lor asupra societatii
• sa permita tuturor sa se exprime, sa formuleze intrebari, observatii, critici sau sugestii privind aplicatiile nanotehnologiilor si, in sfarsit,
• sa sintetizeze toate punctele de vedere exprimate si sa informeze toti factorii de decizie.


In ceea ce priveste modalitatile concrete de realizare a dezbaterii, ele sunt variate.
Printre ele:
• organizarea de reuniuni publice, desigur gratuite, in 17 orase franceze – Strasbourg, Toulouse, Orleans, Lille, Bordeaux, Metz, Lyon etc.
• un sit internet prin intermediul caruia cetatenii pot contribui la dezbatere si care va publica o sinteza a acesteia. Contributiile pot fi, bineinteles adresate comisiei care organizeaza dezbaterea si prin telefon sau curier clasic.

In ceea ce priveste mass-media franceza, pot afirma ca ea rezerva un loc important ecourilor acestei dezbateri nationale. Cat despre guvern, el s-a angajat sa comunice in termen de trei luni dupa incheierea dezbaterii o serie de masuri concrete inspirate de concluziile acestuia.
Foto Cristina Chirca

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 25 noiembrie 2009.