vendredi 20 novembre 2009

Radio (18) - Sarbatoarea Stiintei


Buna ziua tuturor !

Astazi as dori sa va vorbesc despre o manifestare pe care as califica-o de „matura”, caci se afla anul acesta la cea de a 18-a editie. Este vorba despre „Sarbatoarea Stiintei”, organizata de Ministerul Invatamantului Superior si al Cercetarii, si care se desfasoara in intreaga Franta incepand cu 16 noiembrie si pana duminica, 22 noiembrie.

Manifestarea, ale carei cuvinte de ordine sunt accesibilitatea si gratuitatea evenimentelor, isi propune sa contribuie la o difuzare cat mai larga a cunostintelor stiintice, sa trezeasca curiozitatea – mai ales in randul celor mai tineri – si sa provoace dezbateri privind locul pe care stiinta il ocupa in societatea contemporana, sperantele pe care le hraneste si temerile pe care le poate provoca. Cu alte cuvinte, sa ne ajute sa intelegem mai bine lumea in care traim, si poate – avem dreptul sa visam, nu-i asa? – sa construim un viitor mai bun.

Tema acestei editii a Sarbatorii Stiintei este „La originile Vietii si ale Universului: ce evolutii, ce revolutii?” Alegerea nu este intamplatoare, caci manifestarea este articulata in jurul celor doua mari aniversari ale anului:
- 400 de ani de la primele observatii facute cu ajutorul lunetei astronomice de Galileo Galilei, si
- doua secole de la nasterea lui Charles Darwin.

Asadar intre 16 si 22 noiembrie, peste un milion de vizitatori - daca este sa ne luam dupa numarul celor care au participat la precedenta editie a manifestarii, vor putea descoperi sau redescoperi lumea fascinanta a stiintei si tehnicii.

Vilvite (Vreau sa stiu) - Muzeul Stiintei din Bergen

Manifestarile sunt variate: ateliere, demonstratii, vizite ghidate, expozitii, mese rotunde, conferinte urmate de dezbateri cu publicul, filme, piese de teatru – care de care mai originale si mai atragatoare. Dar oricand de excentric ar fi modul de prezentare, toate au in comun pertinenta stiintifica asigurata de participarea unor actori de prim rang ai comunitatii stiintifice nationale.

Moment privilegiat al dialogului intre stiinta si societate, Sarbatoarea Stiintei isi propune sa ofere o panorama cat mai completa a domeniilor stiintifice si, de ce nu, sa suscite vocatiile viitorilor cercetatori francezi de renume, aflati astazi la varsta primelor intrebari.

Cu aceasta ocazie, numeroase laboratoare de cercetare fundamentala sau aplicata isi deschid portile publicului larg. Muzee stiintifice si tehnice, cum sunt Cité des Sciences si Palais de la Découverte, organizeaza vizite gratuite ale colectiilor permanente si ale expozitiilor temporare. Cat despre Muzeul parizian al Artelor si Meseriilor despre care v-am vorbit saptamana trecuta, el propune un acompaniament sonor la vizitelor colectiilor sale: este vorba de un concert inedit: cel al „animalelor – muzicieni”. Benzi sonore difuzeaza sunete emise de diferite animale: maimute, greieri, hiene, morse. O modalitate agreabila de a descoperi o disciplina situata la granita intre biologie, fizica, etologie si stiintele limbajului: bioacustica, stiinta ce descifreaza comunicarea sonora in lumea animalelor.

Si, in sfarsit, ecologia este invitata de onoare a Festivalului Filmului dedicat Mediului Inconjurator, festival aflat anul acesta la cea de a 27-a editie, care se desfasoara la Paris in cadrul Sarbatorii Stiintei.Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 18 noiembrie 2009.