mercredi 2 décembre 2009

Radio (20) - Bizant

Buna ziua tuturor!

Astazi as dori sa va invit la Bizant. Ba nu, la Constantinopol! Ba nu, la Istanbul!
De fapt vreau sa va invit la Paris, unde are loc expozitia "De la Bizant la Istanbul", gazduita, la doi pasi de Champs Elysées, de galeriile de la Grand Palais.
Expozitia, organizata de Reuniunea Muzeelor Nationale franceze si de Fundatia pentru Cultura si Arte din Istanbul, se inscrie in cadrul unei manifestari de amploare intitulata "Sezonul turc in Franta". Incepand in iulie anul acesta si pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor, peste 400 de evenimente culturale, economice si stiintifice propun publicului francez tot atatea ocazii de a inlocui o serie de clisee despre aceasta tara cu o imagine mai apropiata de realitate. Scopul manifestarii este de a stimula si pereniza dialogul intre cele doua tari atat pe plan economic, cat si in domeniul stiintei, educatiei si creatiei artistice. Cat despre organizatori, ei spera ca "Sezonul turc in Franta" sa se bucure de un succes similar celui al "Primaverii franceze" organizate in 2006 in mai multe orase din Turcia.


Foto Mihaela Chirca
Dar sa revenim la expozitia dedicata capitalei situate pe doua continente.
Circa 300 de exponate, provenind din colectii publice turcesti, franceze, dar si din alte tari, retraseaza istoria bogata si agitata a acestui oras.
Criteriul retinut de organizatori este cel cronologic: diferitele sectiuni ale expozitiei sunt dedicate celor mai importante etape ale evolutiei acestei intersectii de cai continentale si maritime.
Expozitia incepe asadar cu vestigiile datand din paleolitic si continua apoi cu cele ce atesta existenta unui port in urma cu 8000 de ani. Sectiunea dedicata coloniei grecesti din secolul VII idC., cunoscuta sub numele de Bizant, este bogata in marturii privind schimburile economice si viata de toate zilele a locuitorilor acesteia.
Un loc aparte este rezervat perioadei in care, sub numele de Constantinopol, orasul devine capitala Imperiului Roman de Rasarit. Exponatele ilustreaza activitatea efervescenta a unui centru comercial, politic, militar si religios de prima importanta.
Desigur – si aici intram pe un teren ceva mai familiar – Mahomed Cuceritorul si cativa dintre cei mai remarcabili dintre urmasii sai – Baiazid sau Soliman Magnificul - ocupa si ei in expozitie locul ce li se cuvine.
Exponatele ilustreaza si pentru aceasta perioada cele mai remarcabile constructii, splendoarea ceremoniilor oficiale, sarbatorile religioase, dar si viata cotidiana a stambuliotilor, prin intermediul obiectelor legate de comert, meserii, transport maritim si terestru s.a.m.d.
O mentiune aparte pentru exponatele ce prezinta evolutia obiceiurilor vestimentare prin intermediul carora este ilustrata apropierea lenta si progresiva a Istanbulului de Occident.
In sfarsit, epilogul expozitiei rezerva un loc privilegiat vestigiilor provenind din portul Teodosiu, recent descoperit cu ocazia lucrarilor viitorului metrou ce va lega malul european al Bosforului de cel asiatic.

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 2 decembrie 2009.