jeudi 17 décembre 2009

Radio (21) - Poveste de Craciun

Buna ziua tuturor!

Cu cateva zile inainte de vacanta care, dupa cum toata lumea stie, "vine cu trenul din Franta", si de Sarbatorile sfarsitului de an, cred ca este momentul cel mai potrivit pentru o poveste de Craciun.


Ea incepe cum se cuvine cu "A fost odata", chiar daca ceea ce va voi povesti continua sa se petreaca si acum. Dar sa respectam traditia:

"... A fost odata un tanar (sau o tanara) care de ani de zile dorea sa devina paleontolog sau artist de circ sau muzician sau poet... pe scurt, un tanar animat de o vocatie. Din pacate, tot felul de probleme financiare il impiedicau sa-si realizeze idealul. Taxele de scolaritate, imposibilitatea de a plati o locuinta in apropierea scolii pe care ar fi trebuit sa o urmeze si alti balauri si zmei de acelasi fel ii taiau calea. Si iata ca intr-o buna zi o zana buna, cu bagheta fermecata..."

Dar sa revenim la realitate, oricat de mult ne-ar fermeca basmele.
In realitate, zana buna se cheama "Fundatia Bleustein-Blanchet pentru Vocatie", iar bagheta magica este o bursa menita sa-i ajute pe tinerii in varsta de 18 pana la 30 de ani sa-si indeplineasca visul.

La originea acestei fundatii se afla un personaj extraordinar: Marcel Bleustein-Blanchet. Nascut la inceputul secolului XX, urmasul unei adevarate dinastii de negustori de mobila, el a creat la numai 20 de ani agentia de publicitate Publicis. Milionar la 30 de ani, ruinat la 34 de ani din pricina ocupatiei, foarte activ in cadrul Rezistentei, el reconstruieste dupa razboi agentia Publicis. Considerat cel mai insemnat publicitar francez al secolului XX, el confera publicitatii un statut si unelte specifice, printre care sondajele, studiile de motivatie si protocolul de marketing. Si iata ca in 1960, pentru a multumi cerului ca a supravietuit razboiului si ca a reinviat agentia Publicis, Marcel Bleustein-Blanchet hotaraste sa acorde o sansa tinerilor animati de o vocatie. Impreuna cu cativa prieteni si clienti creaza o serie de burse – 17 la numar pentru prima promotie.

Rolul Fundatiei Vocatiei este de a permite unor tineri foarte motivati sa atinga nivelul de studii necesar pentru a exersa meseria care ii pasioneaza. Fara intrerupere din 1960 si pana astazi, bursele fundatiei, in valoare azi de 7700 de euro, sunt acordate in fiecare an unui numar de 20 de tineri selectionati dintre 5000 de candidati de catre un juriu format din specialisti ai fiecarei discipline, multi fiind ei insisi fosti laureati.

Cei 1325 de laureati de la inceputuri si pana astazi isi desfasoara activitatea in domenii extrem de variate. Ei sunt cercetatori stiintifici, dirijori, artizani, infirmieri, ingineri, marionetisti, juristi, fotografi, si lista, pe care francezii ar asemana-o cu un "inventaire à la Prévert", este departe de a fi exaustiva. Printre ei se numara si celebrul paleontolog si paleoantropolog Yves Coppens, membru al echipei care a descoperit-o pe Lucy, "bunica umanitatii". Yves Coppens, fost laureat al unei burse pentru vocatie Bleustein-Blanchet, face astazi parte din juriu.

Anul acesta, mai precis pe 7 decembrie 2009, a avut loc la teatrul Marigny din Paris decernarea premiilor pentru cea de a 50-a editie a basmului nostru modern.

Si o precizare de ordin practic: intre 1 ianuarie si 31 mai 2010, orice tanar cetatean al unei tari membre a Uniunii Europene si care traieste in Franta isi poate depune candidatura pentru o "bursa a vocatiei". Desigur, Fundatia Vocatiei are si un site internet ce contine toate informatiile necesare eventualilor candidati.


Inainte de a incheia ultima mea interventie pe anul 2009, as dori sa urez tuturor ascultatorilor si colegilor Sarbatori Fericite si un An Nou cu multe bucurii. Si chiar daca suntem intr-o emisiune dedicata stiintei, va doresc ca dimensiunea fantastica sa fie si ea prezenta in vietile tuturor!

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite“, Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, care a putut fi ascultata in direct pe http://www.srr.ro/, incepand cu ora 13 :15, ora Romaniei, miercuri, 16 decembrie 2009.