jeudi 29 avril 2010

Romania (2) - Tara surasului

Cand l-am auzit pe prim-ministrul Boc vorbind de "spor de zambet", am crezut ca e o gluma. Nu era. Vezi si http://www.realitatea.net/spor-de-zambet--de-xerox-sau-de-munca-in-cimitir--sume-incasate-ilegal-de-functionarii-publici-in-ultimii-6-ani_583237.html.

In Romania exista functionari publici care primesc "spor de zambet": 15% din salariu pentru "politistii comunitari" din Ploiesti, de exemplu.

Asta mi-a explicat de ce vanzatoarele din Bucuresti sunt - cu putine si fericite exceptii - acre, triste, sumbre, aproape agresive. La fel ca unii redactori TV de emisiuni politice dambovitene – e drept, acestia sunt in primul rand agresivi, mai apoi sumbri, tristi si acri. Nu primesc probabil "spor de zambet". Ranjesc pe degeaba, fara nici un spor.

A propos de "comunitari"! Nu demult, cainii vagabonzi erau si ei numiti "comunitari".

Parca nu mai vorbim aceeasi limba. Prin oras se plimba dubite pe care scrie "Brigada antiterorista". E vorba desigur de "Brigada antiterorism". Putem face o "campanie antifumat", nu "antifumata" sau "antifumista".

Reportera TV prezenta in fata unui depou, in dimineata unei greve spontane a soferilor si vatmanilor, spunea ca spera ca grevistii "sa se intoarca la joburile lor"! La "job", nu la munca. Exemplele pot continua nenumarate. Fleacuri, chitibusuri, pete in soare? Oare?

Sunt, desigur, la Bucuresti si multe lucruri bune si frumoase. Unele au fost, altele vor fi:


Exista insa un prezent derutant, care iti bruiaza amintirile si te impiedica sa intrezaresti clar viitorul:

Daca titlul v-a facut sa va ganditi la opereta lui Lehar, iata un "spor de zambet":
http://www.trilulilu.ro/alex9920/f01dbd716b42b4.