dimanche 23 mai 2010

Expozitii (5) - IZIS

Afisul expozitiei "IZIS – Paris des rêves" – Foto MSC

De ce Izis? – ma intreaba un mail venit de dincolo de ocean.
In primul rand, pentru ca desi a facut parte din grupul celor "Five French Photographers" expusi la MoMA, New York, in 1951 - alaturi de Brassaï (pe numele sau Gyula Halász, nascut in 1899 la Braşov), Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau si Willy Ronis - Izis este (era?) cel mai putin cunoscut dintre ei.
In ultimul rand (but not least!), pentru fascinatia fotografiilor alb-negru ale Parisului si, mai ales, ale parizienilor de pe la jumatatea secolului trecut.
Intre primul si ultimul rand s-a intercalat descoperirea lui Izis la expozitia intitulata "Paris des rêves", dupa numele primului album publicat de Izis (1950; tiraj 170.000 exemplare).

Unul din aparatele cu care lucra Izis - Foto MSC

Izis – numele cu care, din 1941, isi semneaza fotografiile Israëlis Bidermanas.
Nascut in 1911 in Lituania.
Emigrat in 1930 la Paris. A luat cu el doua fotografii facute inainte de plecare: familia Bidermanas - mama, tatal si cei patru copii. Izis a reusit sa-i aduca la Paris pe sora si fratele mai mici. Parintii si celalalt frate au ramas… De mirare ca Izis a fost mereu "vesel, dar de neconsolat; niciodata fericit" - dupa cum il descrie fiul sau, Manuel Bidermanas?


Metro Mirabeau, ora 6 dimineata, 1949 – Foto din expozitie MSC

Din 1949 pana in 1969, Izis lucreaza pentru Paris Match.
In 1952 publica "Charmes de Londres", cu text de Jacques Prèvert.
In 1953 – "Paradis terrestre" cu text de Colette.
In 1955 – "Israel""am avut impresia ca este tara copilariei mele; am recunoscut peisajele" – scria Izis.
In 1965 – "Le cirque d'Izis".
In 1969 – "Le monde de Chagall" – fotograful surprinzandu-si prietenul pictand plafonul Operei din Paris.


Fotografii din ciclul "Circul" – Foto din expozitie MSC

O mica nota amuzanta, nu lipsita de tâlc: trimis in 1953 la Londra cu ocazia incoronarii reginei Elisabeta, Izis reuseste performanta de a face reportajul intitulat 'The Queen's People" fara nici o fotografie a reginei, in afara celei expuse intre gainile si gastele unei macelarii, in "Coronation Food".