samedi 26 juin 2010

Spor de zâmbet (11) - Circul SoareluiInspaimantati pe termen lung de alamurile fioroase si extrem de viguroase ale fanfarei Circului din Bucuresti - la cateva din spectacolele caruia am fost, pe post de parinti constiinciosi, prin anii '85-89 – am rasuflat usurati cand fetele noastre nu si-au mai manifestat dorinta sa mearga la circ. Am pastrat insa mereu o atractie candida pentru spectacolul de circ, mai ales pentru capacitatea lui de sfidare a imposibilului si, nu in ultimul rand, pentru latura lui de poezie si vis.

Am continuat sa avem insa parte regulat de circ. De circul politic. Indiferent de malurile rausorului sau fluviului care il gazduieste, circul politic se joaca fara relache. Clovni, iluzionisti, imblanzitori de fiare sau de purici, echilibristi fara plasa, femei cu barba si barbati fara scrupule. Lume-lume! Spectacolul poate fi fie improvizat, fie regizat in cele mai mici detalii. Insotit insa intotdeauna de fanfara asurzitoare reprezentata de mass-media, care detine rolul principal in saturarea maselor cu circ. Mai ales cand acestea ar avea tendinta sa ceara si paine. Sa va povestesc cum pe 24 iunie camerele de vederi ale mai multor canale de televiziune au pandit intoarcerea in Franta a unei penibile echipe nationale, umpland ore intregi de emisie cu un "non-eveniment", in timp ce pe strazile Parisului zeci de mii de oameni participau, exact in acele momente, la cea mai mare manifestatie intersindicala a anului 2010? Mai bine sa vorbim de altceva!Foto Mihaela ChircaNu mai stiu cand si cum am aflat prima data de Cirque du Soleil.

A doua oara am vorbit de el acum vrun an, cand montrealezii (s-o zice cumva "montrealistii"?) Mariana & Co. au fost pe aici si ne-au intrebat: "Ati fost vreodata la Cirque du Soleil?"

A treia oara a fost in septembrie 2009, cand am aflat identitatea unui "turist spatial": multimiliardarul canadian Guy Laliberté. Daca este sa credem ce se scrie pe Internet, dupa ce a plecat de acasa la varsta de 14 ani, Guy Laliberté a dat spectacole pe strazile orasului natal, Québec, ca acordeonist si aruncator de flacari. Iar in 2007, la 48 de ani, Guy Laliberté a donat 100 de milioane de dolari canadieni asociatiei One Drop, pe care a creat-o pentru a ajuta populatiile lipsite de apa potabila. Intre cele doua date se situeaza infiintarea Circului Soarelui, Cirque du Soleil, 1984.

A patra oara cand am vorbit despre Cirque du Soleil a fost la inceputul acestei veri, cand am citit o poveste la gura sobei. Ei, da! Exista meleaguri in care locuitorii stau si vara la gura sobei ;) ! Asta ne-a facut sa ne gandim din nou la circ, la cel adevarat. Si ne-a zgandarit dorinta de a merge iarasi la un spectacol de circ. Dar nu la oricare! La Cirque du Soleil!

Pentru cei care vor sa aiba o mica idee de cum arata un spectacol la Cirque du Soleil, iata adresa http://www.cirquedusoleil.com/.

Oricum, noi ne-am hotarat sa mergem la spectacol. Pana atunci ne antrenam mancand salata!
E drept, nu ca cea din Montreal si nici ca cea din Helsinki. Dar salata, creatza sau necreatza, insa neaparat verde!


Foto Mihaela Chirca


Daca vreti sa stiti ce legatura este intre Cirque du Soleil si salata verde de Montreal, atunci trebuie sa cititi postarea recenta dintr-un blog pe care noi il urmarim cu mare placere: http://povestilagurasobei.blogspot.com/.