mardi 1 juin 2010

Teatru (2) - Maestrul Radu Beligan

Paris. Ultima duminica de mai 2010. Seara.
O sala cu o scena fara cortina. Scena e aproape goala. "Côté court", o mica masa ingusta si un fotoliu. Pe masa, un pahar cu apa.
Un porumbel intrat nu se stie cum, zboara sub plafonul inalt. Spectatorii umplu treptat sala. Se vorbeste incet. Se asteapta putin.


Lumina se stinge. Insotita, o umbra se strecoara in intuneric spre masa. Cu vocea sa inimitabila, in difuzoare Jean Gabin ne canta ce stie. Pe ecranul din fundul scenei se perinda fotografii cu un tanar actor roman: Radu Beligan.
Se aprinde lumina. Maestrul este in fata noastra. Se sprijina de masa. Zambeste tuturor si fiecaruia. Aplaudam, ii zambim, ne uitam unul la altul si ne spunem din priviri: "E el! La peste 91 de ani! El e!"


Maestrul se aseaza. Isi aranjeaza pe masa cateva foi si incepe sa ne citeasca-povesteasca. Despre el, despre cel care a fost si este. Despre ei, despre actori. Despre Ei, despre Maestri.
Se perinda rand pe rand amintiri cu Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Sica Alexandrescu, Calboreanu, Giugaru, Birlic, Elvira Godeanu si cati, cati altii. Despre fiecare un gand bun, o amintire care l-a marcat. Ne vorbeste de turnee si spectacole, de Teatrul National din Bucuresti, de cel vechi si de cel nou.


Dupa vreo ora ne intreaba: "Mai puteti?" Ia o gura de apa si continua. Ne povesteste de Institutul International de Teatru, de intalnirile cu Eugen Ionescu, cu Laurence Olivier, cu Philippe Noiret. Defileaza prin fata noastra zeci de fotografii, il ascultam pe Vraca recitand Scrisoarea a III-a, il vedem pe Beligan tanar interpretand "1 aprilie". Dar mai ales il vedem in fata noastra pe maestrul Radu Beligan. Aici&Acum, aplecat deasupra foilor, cu mainile sub masa, cu vocea doar putin mai ragusita ca la inceput.


"In ultima vreme, foarte multi oameni imi pun aceasta intrebare stereotipa: Care este secretul longevitatii dumneavoastra? Cat inca mai am rabdarea sa le raspund, le spun ca dupa mine secretul biblic al longevitatii este IUBIREA. Cred ca suntem pe pamant pentru acest lucru unic: sa iubim. Repet adesea celor ce vor sa ma asculte: Iubiti ce vreti, dar iubiti!"


Frank Sinatra, cu vocea lui inimitabila, ne canta drumul lui. In picioare, aplaudam in nestire. Plecam tarziu, purtand, ca daruri de pret, cuvintele maestrului si fotografia sa cu autograf.

Mai tarziu, in noapte, vreau sa-l ascult iarasi si pun un CD nou: "Radu Beligan. Miscellanea. Colectia Mari Actori romani". Imi pun castile la urechi si fac ochii mari, ingrozit. Cineva a avut ideea sa puna ca fundal la vocea maestrului o muzica "de ascensor". Agrementata cu zgomote de tot felul: nechezat de cal, scartait de usi, ciocanitori si cuci, samd. Imposibil sa asculti vocea actorului fara sa fii distras de acest amestec nepotrivit de muzica si zgomote. Vroiam doar sa ascult vocea inimitabila a maestrului Radu Beligan!

Involuntar, imi reamintesc una din intamplarile istorisite seara trecuta de maestrul Radu Beligan in conferinta-spectacol de la Sala Bizantina a Ambasadei Romaniei de la Paris. Pe vremea cand era mai tanar, vrand sa revada un spectacol in care juca un mare actor si nemaigasind nici un loc, a ramas totusi in sala stand in picioare. Inainte de inceperea spectacolului, unul din actorii de pe scena, uitandu-se prin gaura cortinei, l-a zarit si i-a spus maestrului ce juca in acea seara: "E si Beligan in sala. Nu are loc, sta in picioare!" La care maestrul a tunat: "Cum in picioare? Cand joc EU? Nu in picioare, in genunchi sa stea!"