jeudi 3 juin 2010

Rasarit de soare la Mamaia, cu Tudor Gheorghe

Ora 7 dimineata. 15°C, cer variabil. Privesc rasaritul de soare la Mamaia. Vantul agita usor perdeaua ferestrei deschise. Pe plaja larga, curata, greblata, frumoasa, nu e picior de om. Cativa pescarusi trec din cand in cand prin lumina soarelui. "Mi-e dor de ea", canta Tudor Gheorghe . Rasfoiesc presa.

"Nesimţitul feroviar. Trenul Bucureşti - X, tur - retur. Unul dintre locurile unde nesimţitul e la el acasă şi te constrânge să-l accepţi fără drept de apel până la destinaţie. Nemulţumit de loc, ostentativ, urât mirositor, băutor de bere, agasant, necivilizat, mitocan. Nesimţitul e o specie aparte care înglobează, într-un singur cuvânt, tot ce înseamnă proastă creştere. […] Dar se pare că românul necivilizat, la rându-i vehement critic al nesimţirii, nu vrea să evolueze. Sărăcia în care se scaldă nu e un motiv al proastei lui creşteri. Lenea, lipsa de respect, egoismul şi propriul confort devin standardele nesimţitului sublim."

Mamaia. Arunc o privire valurilor. De aici, privite de sus, par incremenite. Daca sunt insa atent, le vad lovind usor tarmul. Zgomotul lor e insa departe si e acoperit de vocea lui Tudor Gheorghe. Rasfoiesc mai departe ziarul.

"Mâna forte a ministrului Educaţiei trafichează influenţă. Acuzată că-şi foloseşte funcţia şi influenţa pentru a trage bani de la buget spre propăşirea propriei firme, consiliera ministrului Educaţiei se comportă în minister ca pe propria moşie, unde, în ceea ce o priveşte, regula e că nu există nici o regulă."

"Of, ce dor, ce chin, ce jale", imi sopteste Tudor Gheorghe. Trec mai departe.

"Şefa Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor nu a obţinut nici un venit în 2009, dar are Aston Martin în garaj şi bijuterii de 30.000 de euro. Pentru a deveni şef la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, e nevoie de ceva mai puţin: o semnătură a ministrului Apărării şi o diplomă de absolvire, chiar provenită de la "fabrica de studenţi" Spiru Haret. La 28 de ani, XX a reuşit să-şi treacă în biografie primul loc vizibil de muncă, direct în vârful unei instituţii a statului român."

Frunzele celor cativa copaci de la marginea plajei par nemiscate. Cineva se indreapta spre apa. In rest, nu e nimeni pe plaja. Nu mai zboara nici pescarusii. "Geaba mai ma duc acasa" imi canta la ureche Tudor Gheorghe .

"Ne-am născut în locul potrivit? De ce aţi rămâne în România? De ce aţi pleca? A devenit sport naţional să-ţi bagi picioarele în ea de ţară de câte ori o iei în freză de la un mârlan în trafic sau te umpli până la comă de septicemie chiar din spitalul în care te-ai internat cu spirtul şi bandajele tale, sperând să nu ieşi de acolo cu picioarele înainte. Pleci din România cotidian şi te întorci seara frânt de oboseală, când ţi se reactivează dorul de ducă după ce deschizi televizorul şi te invadează democraţia de larg consum."


Alt articol:

"Medicii tineri n-au şanse fără protecţie sau proptele. Dezgustaţi de un sistem care le pune piedici, fie natură profesională, fie de natură financiară, tot mai mulţi medici aleg să-şi practice meseria în străinătate. Pentru că în România s-au lovit de mitocănie, nesimţire, birocraţie şi şpagă, patru medici au ales să profeseze în Franţa şi Anglia. Ei ne-au povestit despre motivele care i-au determinat să părăsească România pentru a-şi face meseria aşa cum în ţara noastră pare că este aproape imposibil."

Tudor Gheorghe,"Cantecul strainatatii". Marea continua sa bata malurile. Soarele s-a ridicat si mai sus. Pe tarm la Mamaia, dimineata e frumos, e liniste, e bine, e curat.

"Legile incompetenţei, în Parlament. Zeci de instituţii inutile care îşi copiază una alteia atributele, dar şi lipsa de rezultate concrete - acesta este portretul robot al unui stat care nu funcţionează, dar cheltuie. Pe toate aceste pseudo-instituţii - clădite pe privilegii, nepotisme şi risipa banilor publici fără respectarea condiţiilor legale - le plătim noi în fiecare zi."

Uite ca s-a facut ora 7 si aici. Renunt sa mai citesc ziarul. Nu mai am timp nici sa privesc rasaritul de soare la Mamaia, nici sa-l ascult pe Tudor Gheorghe. Trebuie sa ma duc la lucru. Inchid calculatorul si ma pregatesc de plecare.


Nota: Toate extrasele sunt din editia on-line din 3 iunie 2010 a Jurnalului National. La fel ca si imaginile webcam din Mamaia. Tudor Gheorghe canta pe YouTube.
Romania (5)