vendredi 11 juin 2010

Franta (10) - Saraca Franta!

Ploua marunt. Banala dimineata de zi de lucru. Paris, Gare de l'Est.

In marele hol se intretaie drumurile navetistilor si turistilor grabiti. O tanara cu fuste lungi, sosete si slapi, se strecoara printre calatori intinzandu-le sub nas un pahar de plastic in care suna stingheri cativa banuti. Se pare ca nimeni nu o baga in seama. Din difuzoarele garii, rasuna o voce dojenitoare: "Va reamintim ca cersitul este strict interzis in incinta garii!"

O tanara blonda, placuta privirii, deschide un pachet de tigari si isi aprinde o tigara pornind de-a lungul unui peron. "Va reamintim ca fumatul in incinta garii este strict interzis, inclusiv pe peron!" – rasuna vocea dojenitoare din difuzoare. Nici o vorba insa de celofanul si poleiala pachetului de tigari pe care tanara le aruncase cu indiferenta pe jos.
Ridic ochii sa caut camerele de luat vederi, dupa care o iau spre linia 21. In fata mea merge, cat poate de vioi, un tip gras, cu adidasi albi si costum alb care scoate in evidenta maroniul inchis si lucitor al pielii. Din mijlocul peronului, isi sufla cu dexteritate mucii intre sinele de cale ferata. Astept ca vocea din megafoane sa spuna ceva de genul : "Va reamintim ca in incinta garii este preferabil sa va suflati nasul in batista", dar anuntul se lasa asteptat. Tipul se urca voios in primul vagon.

Ma urc in cel de al doilea vagon. La mijloc, cateva randuri de banci nu sunt ocupate. Descopar motivul: intins pe trei scaune de plush, cu fata spre spatar si cu picioarele depasind pe culoar, doarme un individ. Pantofii ii sunt uzi, unul dintre ei e rupt. In jur domneste un miros straniu. Usile se inchid. Stoic, raman in vagon.

Rasfoiesc unul din ziarele gratuite luate din gara. "20 minutes", 10 iunie 2010, pagina 12: "Amantul automobilistei controlata atunci cand purta un niqab…" Pe scurt: o tanara este amendata cu 22 de euros pentru ca purta un niqab in timp ce conducea. Tipa refuza sa plateasca. Sotul, proprietarul unei macelarii halal, intra peste catva timp in scena, revoltat de discriminare. Se dovedeste ca are mai multe sotii. Peste cateva zile, insotit de avocat, individul argumenteaza ca are doar o singura sotie, celelalte femei cu care traieste impreuna fiindu-i doar metrese. "E ceva obisnuit la voi, in Franta, nu-i asa?" – zice sfidator si plin de sine. Se dovedeste ca individul este casatorit civil doar o singura data, iar cum in Franta laica nu sunt luate in calcul si casatoriile religioase, nu poate fi considerat, dpdv legal, poligam. Ramane faptul ca individul locuieste cu o sotie si trei metrese, cu care are 15 copii si mai asteapta alti doi! Iar in ultimii trei ani, familia largita a primit alocatii familiale de 175.000 de euros, fata de 80.000 cat ar fi avut dreptul! Uite unde duce neplata unei amenzi de 22 de euro!

Nu pot sa nu-mi amintesc de cateva articole din presa romaneasca de saptamana trecuta, in care se vorbea de "interzicerea voalului islamic in Franta"! Incorect si periculos amalgam. Nu "islamic", ci interzicerea "voalului integral", niqab si burqa, acele voaluri pentru femei care au doar o fanta pentru ochi, acoperita si aceea uneori cu o plasa deasa. De nici nu stii daca sub deghizarea de Belphegor se ascunde o sfioasa juna, o hoasca batrana (!pleonasm, dar rimeaza) sau un ingenuu agent Ben 007.

Inchid ochii si ma inchipui plimbandu-ma intre Piata Romana si Piata Universitatii. In jur se preling numai umbre negre, maronii sau albastre, cu voaluri lungi, cu ochii zabreliti. Unde sunt fet(z)ele de altadata? Cine le-a ascuns zambetul sau tristetea, interesul sau indiferenta? Cine le-a ascuns omenia?

Un curent de aer proaspat ma trezeste din cosmar. Cineva nu a mai suportat mirosul si a inceput sa deschida toate ferestrele vagonului.

Alte stiri ale aceleiasi zile. Spicuiesc dintr-un articol: "Tantarul-tigru si-a facut aparitia in sudul Frantei. […] Specie eminamente daunatoare, vector de boli grave. […] Ministerul Sanatatii a pus in aplicare un plan de masuri contra riscurilor de raspandire in intreaga Franta. […] Modificandu-si comportamentul si adoptand gesturi simple, fiecare poate contribui la lupta contra proliferarii acestui tantar."

Nota: Nimic din cele de mai sus nu este imaginat, exceptand plimbarea pe bulevardele bucurestene.