lundi 12 juillet 2010

Opera (7) - Balet - Kylian - Kaguyahime


Baletul operei - Kaguyahime - Kylian
Muzica: Maki Ishii (1985)
Coregrafia: Jiri Kylian (1988)
Scenografia si luminile: Michael Simon
Opera Bastille - Duminica, 11 iulie 2010, 14h30 - a 12-a reprezentatie

Iata cateva din informatiile de pe prima pagina a micului program de format A6 care ti se ofera la intrarea in sala.

Pe paginile 2 si 3 - distributia pe tablouri: Scène 1 DESCENTE DE KAGUYAHIME - ALICE RENAVAND, Kaguyahime s.a.m.d.
Pe pagina a 4-a si ultima a micului program, sunt trecute spectacolele de balet ale stagiunii viitoare: Le Jeune Homme et la Mort (Petit); Le Lac des Cygnes (Noureev), L'Anatomie de la Sensation (McGregor) si alte 11. De fiecare data este mentionat doar numele spectacolului si cel al coregrafului. Muzica pare, in unele cazuri, secundara.

sala solistitoti fosa


Foto MSC

Kaguya-hime inseamna "Printesa luminata". Este poate cea mai veche legenda japoneza. Povestea une printese coborata din luna pentru a aduce oamenilor pacea si dragostea. Dar, spune Jiri Kylian intr-un interviu publicat in revista En scène! : "Fiecare vroia sa o aibe doar pentru el, ceea ce provoaca razboaie, rivalitati, dezastre. Si pentru ca nu mai vrea sa vada atata suferinta, Kaguyahime decide sa se intoarca acolo de unde a venit. ... Este o poveste despre frumusete, dragoste, razboi si distrugere. ... Istoria este universala. ... In cele din urma, doar muzica evoca Japonia."

Pe YouTube exista intreg spectacolul interpretat de Nederlands Dans Theater.
http://www.youtube.com/watch?v=EUThgGP911Q&feature=related

E drept ca lipseste forta si magia spectacolului urmarit din sala, totusi este o foarte buna inregistrare. In aceasta interpretare a Nederlands Dans Theater, spectacolul a fost prezentat pentru prima oara la Paris in 1991, la Palais Garnier, cu ocazia vizitei in Franta a reginei Beatrix. Pentru a fi introdus in repertoriul Operei din Paris in 2010, in exact aceeasi montare, Kylian a decis sa incredinteze punerea in scena a baletului la trei dintre balerinii care l-au dansat in acea epoca. Ii era teama ca daca ar fi intervenit el ar fi fost tentat sa faca anumite modificari.

Si, intr-un fel - zicem noi, ar fi fost mare pacat!