mercredi 21 juillet 2010

Opera (8) Balet - Lebedele din Novosibirsk

Cu vreo 30 de ani in urma, pe cand lucram la Centrul de Chimie Fizica din Bucuresti, mi-ar fi placut sa am ocazia sa merg la Novosibirsk, unde era un celebru Institut de Cataliza al Academiei de Stiinte a URSS. N-am ajuns niciodata la Novosibirsk. N-a fost sa fie! Saptamana trecuta am vazut insa lebedele din Novosibirsk la Paris. Asa a fost sa fie!

AfisLustraSala
ChateletUsaZoreauaNotre Dame
LebedePavlovaBaiadera"Lacul lebedelor". Cu balerinii Teatrului National de Opera si Balet din Novosibirk. Cu un dirijor rus, dar cu Orchestra Nationala din Ile-de-France. Dirijorul - bun. A urmat, la o saptamana distanta, "Baiadera". Alt dirijor rus bun (pleonasm?), insa aceeasi orchestra. "Treapta determinanta de viteza este reactia cea mai lenta", ziceam noi la cinetica.

"Lacul lebedelor" in coregrafia mostenita de la Marius Petipa (1895). Asa cum il vazusem si la Bucuresti cu zeci de ani in urma. De ce nu, la urma urmei, chiar daca nu ne-a pascut niciodata nostalgia. Numai ca e greu sa mai vad baletul asta fara sa-mi aduc aminte de cele patru lebede ale Baletului Trockadero:
http://www.youtube.com/watch?v=MfKdC6SYcnM
Daca ati privit secventa de mai sus, acordati-va inca doua minute si pentru moartea lebedei lui Saint-Saëns:
http://www.youtube.com/watch?v=tuu41iXJYzU

Cat despre "Baiadera", lasand la o parte (ca si cum am putea!) faptul ca Minkus nu este Ceaikovski, ramane coregrafia mostenita de pe vremea razboiului de independenta (Petipa, 1877). Prilej sa regret ca pe biletele de balet clasic in coregrafii prafuite nu este marcat, vizibil: "A consommer avec modération!"

Cateva modificari au fost aduse cu siguranta la punerea in scena fata de varianta din 1877. O gaselnita teribila este o fantana, gen izvor, care apare in actul I si din care curge apa! Curge mereu si nu se opreste! Cu zgomotul permanent de robinet uitat deschis. Sau de parau de munte. Sau… (Na, uite ca iar ma gandesc la Fantana lui Duchamp!) Pana nu intra alamurile forte, nu-i chip sa nu auzi! Si cand intra alamurile, te intrebi daca nu era mai bine cu susurul enervant al izvorasului…

Noroc cu coregrafia. Jumatate din balet, personalul dansator de serviciu traverseaza elegant scena in toate directiile permise de spatiul relativ stramt de la Théâtre du Châtelet. Dar este loc sa apara si un elefant in marime naturala (pe roti) si chiar si un tigru pus la uscat (atarnat de o prajina, cu rotile in sus). Cand un balerin a facut trei piruete, sala a aplaudat in delir. Nu de putine ori, in timpul "Baiaderei" de ieri seara, mi-am adus aminte de "Dansul fetelor de la Capalna". Ce dans vioi si antrenant!