vendredi 16 juillet 2010

Romania (6) – Dan Perjovschi, ROMANIA tatuata in suflet

Unul din motivele pentru care am fost pe 14 iulie 2010 la Beaubourg a fost acela de a vizita expozitia Les Promesses du Passé, subintitulata Une histoire discontinue de l'art dans l'ex-Europe de l'Est.

Unul dintre numele artistilor romani contemporani pe care le-am reintalnit in cadrul expozitiei a fost cel al lui Dan Perjovschi, sibian nascut in 1961. Daca cineva nu-l cunoaste inca (?!) pe Dan Perjovschi, este suficient sa puna numele acesta pe Google si sa priveasca o parte din nenumaratele imagini care se afiseaza in capul listei. Imposibil sa nu va reamintiti desenele lui sau, in caz contrar, sa va intrebati cum de nu le-ati vazut pana acum.

Descoperirea lui Dan Perjovschi prin desenele care au umplut altadata un perete inalt de patru etaje la MoMA din New York este, cred eu, mai favorabila artistului decat daca l-ati fi descoperit doar la expozitia deschisa in cadrul Centrului Pompidou de la Paris. Chiar daca Aici&Acum este expus proiectul intitulat "Romania 1993-2003", ceea ce Dan Perjovschi desemna ca fiind "cel mai drag dintre toate proiectele initiate pana acum" (cf. interviului acordat in 2009 si publicat pe http://mixuldecultura.ro/?p=3036).

In 1993, in cadrul primului festivalul international de Performance Art de la Timisoara, Dan Perjovschi isi tatueaza "live" pe umar "ROMANIA". "Mă simţeam ca o vită marcată şi încercam să-mi redefinesc relaţia cu ţara unde m-am nascut şi traiesc (încă)" – declara el in interviul din 2009. Dupa ce poarta 10 ani tatuajul, "ca un soi de sculptură discretă" – zice el, in 2003 Dan Perjovschi isi scoate tatuajul prin patru sedinte laser. O fotografie a umarului tatuat, un filmulet cu operatiile, o scrisoare bilingva romano-engleza datata 2 octombrie 2002 in care anunta intentia de a-si sterge tatuajul sunt, in expozitia de la Beaubourg, dovezile a ceea ce Dan Perjovschi o considera "o lucrare draga pentru ca nu mai exista".

Nu e momentul sa ne gandim cat de incarcate ar fi muzeele de arta moderna daca toti cei care si-au sters tatuajele ar fi avut ideea sa se fotografieze/filmeze inainte, in timpul si dupa operatiile respective, si sa decreteze ca proiectul lor este unul artistic. De la "Fantana" lui Marcel Duchamp incoace, nu incetam sa ne minunam si sa ne intrebam. In situatii similare, oamenii se comporta atat de diferit :


Cat despre hotararea de a nu mai purta "ROMANIA" tatuata pe umar, eticheta expozitiei o atribuie faptului ca Dan Perjovschi este acum "guéri" de son pays natal. In interviul din 2009 Dan Perjovschi folosea insa cuvinte mult mai potrivite: "Mă “împăcasem” cu ţara şi istoria mea". Intraductibil suflet romanesc.