dimanche 25 juillet 2010

Teatru (3) - Théâtre des Bouffes du Nord, Paris

"Am pastrat vechile scaune de lemn de la balcon, dar le-am acoperit cu o panza noua. In timpul primelor reprezentatii, cateva persoane au ramas lipite, la propriu, de scaune si a trebuit sa rambursam cateva doamne foarte suparate de a fi lasat cate o bucata din rochie.
Din fericire, au fost si foarte multe aplauze, semn al unui succes aproape zdrobitor, caci bucati mari din plafon s-au desprins sub efectul vibratiilor si au cazut, ratand de putin capetele spectatorilor."

Asa descrie Peter Brook atmosfera primelor spectacole la Théâtre des Bouffes du Nord, dupa redeschiderea sa din 1974 cu Timon din Atena (http://www.bouffesdunord.com si "Points de suspension", 2004).
intraresala
fotoliiafisFoto MSCBouffes du Nord: teatru de 530 de locuri, construit in 1876 la marginea, de atunci, a Parisului, in cartierul La Chapelle, undeva in spatele Garii de Nord. Prima reprezentatie, o revista muzicala, nu are nici un succes. Nici urmatorii 10 ani nu sunt mai promitatori. Politia trebuie sa intervina pentru a evacua spectatorii care se pasioneaza prea mult pentru actiunea desfasurata pe scena. In 1885, dupa ce directoarea teatrului pleaca cu incasarile, teatrul este inchis. La redeschidere, se joaca piese cu subiecte istorice, ce dureaza de la 7 seara pana dupa miezul noptii. La pauza, pe marea soba comuna, se incalzeste mancarea adusa de acasa. Dar in 1893-1894 se joaca si Ibsen sau Bjornstjerne Bjornson (Nobel, 1903).

In 1904 teatrul este renovat, se introduce curentul electric si este rebotezat: Théâtre Molière. Dupa pauza impusa de primul razboi mondial, teatrul devine, pentru cativa ani, un music-hall de succes. Anii '20 inregistreaza insa transformarea multor sali de teatru, in special a celor mici, de cartier, in sali de cinema. Les Bouffes du Nord supravietuieste cu greu. Dupa 1935 se joaca episodic. Dupa razboi se incearca a revigorare teatrului, rebotezat Théâtre des Carrefours, care isi incepe pe 25 mai 1945 noua viata cu o piesa sovietica: Invazia, de Leonid Leonov. In iunie 1952, teatrul este inchis, deoarece nu mai raspunde normelor de securitate.

"Intr-o zi, Micheline Rozan mi-a zis: "In spatele Garii de Nord e un teatru de care toata lumea a uitat. Am auzit spunandu-se ca inca mai exista. Sa mergem sa vedem!" Ne-am urcat intr-o masina, dar ajunsi la locul unde ar fi trebuit sa fie teatrul, nu mai era nimic, doar o cafenea, un magazin si o fatada cu multe ferestre, tipica imobilelor pariziene din secolul XIX. Am vazut totusi pe zid coltul unui carton care astupa o gaura. L-am scos si am patruns intr-un tunel prafuit, pentru ca apoi sa ne ridicam privirea si sa descoperim, paraginite, carbonizate, ruinate de ploaie, ciuruite, dar cu toate acestea nobile, umane, luminoase, sa-ti taie rasuflarea: les Bouffes du Nord." (Peter Brook)