mardi 27 juillet 2010

Teatru (4) - Furtuna! Irina Brook

"Furtună!" (Tempête!), iar nu "Furtuna" (La Tempête). Semnul de exclamare nu este de prisos. Este menit sa te puna in garda: adaptarea si regia Irina Brook. Dupa William Shakespeare. La Théâtre des Bouffes du Nord, Paris, stagiunea 2009-2010.

Cu siguranta ca fiica lui Peter Brook a mancat, de cand era mica, Shakespeare cu paine. Iar acum, in teatrul pe care tatal ei l-a redeschis in 1974 cu "Timon din Atena", Irina Brook ne ademeneste sa revizitam "Furtuna" lui Shakespeare.

Inevitabil, ne aducem aminte de "Furtuna" lui Liviu Ciulei de la Bulandra anului 1978, unul dintre spectacole de neuitat din Bucurestiul tineretii noastre: George Constantin (Prospero), Mariana Mihut (Miranda), Victor Rebengiuc (Caliban), Florian Pittis (Ariel), Ion Caramitru (Ferdinand).

Citim distributia spectacolului propus de Irina Brook: Hovnatan Avedikian, Renato Giuliani, Scott Koehler, Bartolomiej Soroczynski, Ysmahane Yaqini. Nume cu rezonante atat de deosebite! Oare cum va suna celebra fraza de la inceputul actului patru: "We are such stuff / As dreams are made on and our little life is rounded with a sleep"?


Din programul de sala cade o pagina, de aceleasi dimensiuni si culoare cu programul. Cu antetul: Théâtre des Bouffes du Nord. Tempête! Scris cu rosu, titlul: Recette du Tiramisu Impérial. Semnat: Prospero (Renato Giuliani).

Salivam de placere, asteptand urmarea. Care este pe masura, caci in adaptarea Irinei Brook, Prospero este transformat in fostul proprietar al unei vestite pizzeria din Neapole, ravnita si preluata de fostul sau prieten, Alonso…

Inventivitatea adaptarii, a punerii in scena si a jocului actorilor este incontestabila. Repovestita de Irina Brook, "Furtuna" lui Shakespeare este insa greu de regasit.

Chiar daca, la inceputul actului patru, ni se serveste, printre alte feluri de mancare preparate miraculos pe scena, si mult asteptata fraza: «Nous sommes de l'étoffe dont sont faits les rêves, et notre petite vie est entourée de sommeil.»