vendredi 30 juillet 2010

Teatru (5) – Inainte si dupa Furtuna!

Decorul piesei Furtuna! puse in scena de Irina Brook este plasat pe un strat gros de nisip fin, care acopera mijlocul salii de la Théâtre des Bouffes du Nord. Pentru a sugera insula pe care Shakespeare plaseaza actiunea piesei, ideea nu e rea. Dovada ca a fost folosita si in alte montari "furtunoase", retraduse si adaptate, cum a fost si cea de la Teatrul din Ploiesti in 2009 (http://www.romanialibera.ro/util/timp-liber/furtuna-din-ploiesti-shakespeare-in-pijamale-171392.html).

Aflasem ca in spectacolul Irinei Brook, Prospero este deja in scena cand spectatorii incep sa intre in sala. Asa ca intram printre primii. Prospero sta singur la o masa simpla, de restaurant ieftin. E in maieu si pantaloni de casa. Parul, carunt si lung, ii inconjoara teasta dezgolita. Studiaza un horoscop. Daca s-ar auzi si un zgomot usor de valuri, probabil ca insula ar fi mai bine sugerata.

Sala se umple treptat. Dupa vrun sfert de ora, Prospero se indrepta spre o masa mare unde se inghesuie de-a valma tot felul de alimente si ustensile de bucatarie. Sparge cu dexteritate un ou ("Cu o singura mana! Mie nu-mi iese asta niciodata!" – remarca Ami) si isi pregateste o omleta. Nu stim cum, dar reuseste sa o prajeasca si un miros apetisant se raspandeste in sala aproape plina. Apoi isi toarna putina cafea intr-o ceasca mare, isi pune la gat un servet in carouri si incepe sa-si manance tacticos omleta. La sfarsit bea o gura de cafea, se sterge la gura cu servetul si multumeste, ridicandu-si bratele spre cer, unor spirite invizibile. Dupa care se ridica si iese din scena. Piesa poate incepe!

inceput
Cand reintra in scena, Prospero poarta un elegant costum de magician. Imaginatia Irinei Brook si talentul celor cinci actori care isi impart toate rolurile piesei domina restul spectacolului. Uneori mai asemanator cu un spectacol de circ sau de commedia dell'arte.

aplauze
Dar nu despre spectacolul construit, foarte aproximativ, pe textul (e drept, din 1610-11) lui Shakespeare, vreau sa va vorbesc. Ci despre spectacolul fara cuvinte imaginat de Irina Brook cu care incepe si se termina piesa. V-am povestit deja scena de inceput.

Nici scena finala din Furtuna! Irinei Brook nu exista in textul original. Furtuna lui Shakespeare se termina cu monologul lui Prospero:

"Now my charms are all o'erthrown,
And what strength I have's mine own,
Which is most faint : now, 'tis true,
I must be here confined by you,
Or sent to Naples…"

Or lui Propero din punerea in scena a Irinei Brook nici nu-i trece prin gand sa revina in mijlocul semenilor. Nu-l mai intereseaza puterea, pizzeria si nici macar magia. Misiunea lui pare implinita odata cu formarea cuplului Miranda-Ferdinand si cu eliberarea spiritului bun, Ariel. Prospero isi da jos haina de magician si se aseaza la masa, singur, la fel ca inainte de a incepe viata piesei. Si te intrebi ce ii mai ramane de facut acum, la sfarsitul ei. Si atunci, ca un raspuns, incepe sa se auda, din ce in ce mai puternic, zgomotul oceanului. La urma urmei, se spune ca viata a inceput in ocean…

sfarsit