mercredi 7 juillet 2010

Franta (12) - Zeita Dji'Ala

In fiecare inceput de iulie, Franta isi numara bacalaureatii. Procentul de reusita este in acest an de 74,6%, in scadere fata de anul trecut. Ca de fiecare data cand isi numara bacalaureatii, Franta se intereseaza si care este cel mai tanar dintre ei. Anul acesta este vorba de o tanara "zeita" originara din Camerun: Déesse Dji'Ala. La numai 14 ani, tanara franco-cameruneza a reusit bacalaureatul stiintific cu media 11,5/20.

La 4 ani, Déesse Dji'Ala stia sa scrie. La 7 ani a intrat in clasa a 6-a, la Yaoundé, capitala Camerunului. In 2005, impreuna cu restul familiei, a venit in Franta, unde lucra tatal ei, cercetator stiintific in biofizica si chimie. In ultima clasa de liceu la Rouen, Déesse a avut media 12/20. Acum a reusit sa obtina o derogare de varsta (limita oficiala fiind 16 ani) pentru ca din toamna sa urmeze cursurile Facultatii de Medicina. Asta daca nu opteaza in final pentru IEP, Institutul de Studii Politice. Deocamdata are insa alte probleme urgente: isi ajuta sora mai mare cu doi ani, care trebuie sa intre la oral pentru a obtine si ea bacalaureatul.


Dji_Ala© Boris Maslard - Déesse dans les bras de son père
http://www.journalducameroun.com/article.php?aid=5821

La proba de filozofie, Déesse Dji'Ala a ales sa trateze subiectul "Depinde de noi ca sa fim fericiti?". Ce a raspuns Déesse? "Am spus ca asta depinde de vointa noastra, dar ca nu este intotdeauna posibil, datorita hazardului sau naturii. Am mai spus ca avem nevoie de ceilalati pentru a fi fericiti."

Desi, aproape sigur, Déesse Dji'Ala nu va afla niciodata de postarea de pe acest blog, ne bucuram mult pentru ea si pentru parintii ei, si ii dorim sa i se implineasca cele mai frumoase vise. Bonnie, dornica sa fie alaturi de noi in orisice momente, ne-a rugat sa postam si poza ei, in semn de adeziune la cele spuse mai sus.