jeudi 19 août 2010

Călător (12) –Lumix in Indonezia. Sulf.

Lumix le-a insotit pe Mihaela si pe Claire in Indonezia.
De cand s-a intors, ma tot uit la fotografiile pe care le-a facut. Din pozele aduse in anii trecuti din Thailanda si Vietnam, sunt oarecum familiarizat cu atmosfera din sud-estului Asiei. Dar imagini ca cele provenind de la Craterul Ijen, Kawah Ijen, Lumix nu mi-a mai aratat. In estul insulei Java, la Kawah Ijen, se extrage sulful.


01 02 03 04


Drumul spre Kawah Ijen traverseaza la inceput o regiune inverzita. Padurea lasa loc treptat arbustilor palizi, apoi trunchiurilor arse, dupa care nu mai urmeaza decat stanca goala. De pe marginea craterului se zareste in fundul acestuia un lac verde-turcoaz, iar un abur alb se ridica din alta lume. Coborand in crater, se zaresc blocuri mari, galbene, de sulf.

05 06 07 08


Cu rangi lungi, oamenii desprind bucati mari de sulf pe care le incarca in cosuri. La capetele unei prajini, doua cosuri sunt purtate apoi pe umar cale de kilometri, pana la locul unde sunt cantarite. In medie, 80 de kilograme la un drum. Cei mai puternici poarta si 100 kg. 16 km pe zi. Un kilogram de sulf este platit celui care l-a purtat cu 400 Rupiah.

09 10 11 12


Ghidul Michelin 2010 spune ca un muncitor de la Kawah Ijen castiga astfel in medie pe zi 75.000 Rupiah. Astazi 10 euros valoreaza 115.000 Rupiah. Ceea ce inseamna ca un purtator de sulf de la Kawah Ijen castiga cam 6,50 euros pe zi. Ghidul Michelin mai spune insa si ca speranta sa de viata nu depaseste 40 de ani…

Pe meridiane mai apropiate, la vest de Neapole, se afla orasul Pozzuoli. In apropierea lui se afla craterul unui vulcan, Solfatara, de la latinul Sulpha terra. Un abur alb cu miros de pucioasa se ridica din maruntaiele vulcanului, venind din alt taram. Romanii credeau ca acolo este intrarea in Infern.