samedi 7 août 2010

Franta (15) – Alarma de miercuri

Daca va aflati intr-o localitate din Franta in prima miercuri a lunii, veti tresari la ora 12:00 fix auzind sunand, timp de un minut, sirenele de alarma.

Le-am auzit pentru prima oara in 1991 si de atatia ani tot nu pot sa ma obisnuiesc cu sunetul lor inuman, care iti da fiori pe sira spinarii. Asa sunau sirenele pe vremea razboiului in cazul unui atac aerian iminent. Acum este vorba doar de obligatia de a verifica lunar buna functionare a sistemului de alarma.

Signal national d'alerte. Desi majoritatea francezilor stiu ce inseamna urletul sirenelor din prima miercuri a lunii, putini au auzit de ceea ce ar trebui sa faca in asemenea situatii. Consemnele oficiale par valabile pentru anii razboiului trecut: sa te adapostesti in cladirea cea mai apropiata, sa se opreasca ventilatia, sa se stea departe de ferestre, sa nu se telefoneze, pentru a lasa liniile libere pentru ajutoare, sa se asculte radioul, eventual pe aparate cu baterii si pe posturile de pe unde lungi etc.

In asemenea situatii, copiii ar trebui sa ramana la scoala, in grija profesorilor. Ma intreb care parinte ar reusi sa nu se repeada la scoala si nici macar sa nu incerce sa telefoneze sa vada ce-i face copilul. Pe de o parte, pentru ca parinti suntem si ca, personal, mi-a fost foarte greu sa accept, de exemplu, ca in cazul depresurizarii cabinei unui avion e mai bine, ca parinte, sa-ti pui tu intai masca de aer si doar apoi sa o pui copilului. Pe de alta parte, parintii sunt acum capabili sa telefoneze in mijlocul orei de curs pe telefonul portabil al copilului pentru a vedea daca odraslei nu-i lipseste ceva si daca scoala si profesorii nu o streseaza prea mult.St-Leu-la-Forêt, Kodak CX7430

La ora 12:10, in fiecare prima miercuri a lunii, suna semnalul de incetare a alarmei. Mai scurt, bland, linistitor. Este semnalul pe care il astept. Si de fiecare data ma intreb: dar daca o data nu s-ar mai auzi semnalul de la 12:10?