lundi 13 septembre 2010

Calator (26) – Cum au ajuns la Machu Picchu

Imaginile cu care incheiam postarea de vineri, 10 septembrie, aduceau o nota nelinistitoare in seria fotografiilor facute de Cristina si Amelia in excursia lor la Machu Picchu. O sosea blocata, oameni ingrijorati pe drum, semne ca ceva nu era in regula.

Sa ne intoarcem cu o seara inainte in Plaza de Armas din Cusco. Totul parea in ordine:


Ma rog, nu chiar ordinea vazuta cu cateva zile in urma la Lima:


Cateva poze facute in dimineata zilei de 2 august, cu putin inainte de ora 7, ne-o arata pe Cris in fata hotelului din Cusco, gata de plecare, cu bocancii pe umar. Se anunta o zi senina. Niko dadea semne de rau de altitudine (Cusco e la cca. 3400 m) si nu mai reusea sa focalizeze bine imaginea. Desi eu banuiesc ca nici inscriptia "made in China" nu este straina de problema.


Excursia organizata la care se inscrisesera prevedea transportul cu autobuzul de la Cusco la Santa Teresa, iar de la gara apropiata, Hidroelectrica, cu trenul pana la Aguas Calientes. Acolo urmau sa ramana peste noapte, pentru a fi dimineata devreme la deschiderea drumului spre Machu Picchu. Fotografiile zilei de 2 august continua cu imagini facute prin fereastra autobuzului. Cu regretul ca nici o fotografie nu poate sa surprinda emotia provocata de vertiginoasa ascensiune.

Nimic insa nu lasa sa se prevada surpriza care ii astepta la un moment dat pe turisti: soseaua blocata cu bolovani imensi. Un baraj improvizat de oameni din satele invecinate pentru a le fi auzite revendicarile: probleme legate de pretul benzinei si de constructia unei hidrocentrale (dupa cate am inteles). Dupa negocieri lungi, autobuzul a reusit sa depaseasca primul baraj.

Peste catva timp a aparut al doilea baraj de stanci si bolovani. Manifestantii s-au lasat mai greu induplecati. Au lasat sa plece autobuzul dupa ce i-au scris pe geamuri, cu pasta de dinti (?!): Viva el paro! La cel de al treilea baraj, nu au mai scris nimic, dar autobuzul a ajuns cu mare intarziere la Santa Teresa. La tanc pentru a prindre trenul spre Aguas Calientes.

Iar Machu Picchu promitea sa faca iertate, daca nu uitate, toate barierele care i se pusesera in cale.