vendredi 3 septembre 2010

Lecturi răzleţe (12) - Henning Mankell


O intrebare brusca a fiicei sale : "Oare de ce e asa de greu de trait in Suedia?"


"Uneori, spuse Wallander, imi vine sa cred ca e din cauza ca am incetat sa ne carpim ciorapii. […] In copilaria mea, Suedia era o tara in care oamenii isi mai carpeau inca ciorapii. Eu chiar am invatat asta la scoala. Apoi brusc, intr-o zi, s-a terminat. Am inceput sa aruncam ciorapii gauriti. Nimeni nu-si mai dadea osteneala sa-i repare. Toata societatea s-a transformat. Aruncatul lucrurilor uzate a devenit singura regula care privea intr-adevar pe toata lumea. Bun, probabil ca mai erau unii care continuau sa-si repare lucrurile. Dar nu se mai vedeau. Atat timp cat asta nu privea decat ciorapii, poate nu era asa de grav. Dar fenomenul s-a extins. In cele din urma a devenit un fel de morala, invizibila, dar omniprezenta. Cred ca asta a transformat viziunea noastra despre bine si rau: a ceea ce avem dreptul sa facem altora si a ceea ce nu putem sa le facem. Totul a devenit mult mai dur. Din ce in ce mai multi oameni, in special tineri, se simt inutili sau de-a dreptul respinsi in propria lor tara. Cum reactioneaza? Prin agresiune si prin dispret. Cel mai inspaimantator este faptul ca, dupa parerea mea, nu suntem decat la inceputul unui proces care se va inrautati. Noua generatie, cei care sunt mai tineri ca tine, vor reactiona cu o violenta si mai mare. Ei nu mai au nici o amintire a faptului ca a putut exista o epoca in care ne carpeam ciorapii. In care nu aruncam nimic, nici ciorapii, nici oamenii."


Apus de soare in Indonezia

Nota: Generatiile apropiate de cea a autorului randurilor de mai sus, Henning Mankel (n. 1948), isi mai aduc probabil aminte ca pe vremea cand la scoala in Suedia copiii invatau si sa carpeasca ciorapi, in Romania se acorda o "distinctie pioniereasca" pentru obtinerea careia trebuia sa stii sa carpesti ciorapi, sa cosi nasturi, sa inoti, sa plantezi un pom etc.

9 commentaires:

 1. je ne peux que regarder les belles photos,
  puisque je ne comprends pas le texte !
  à bientôt

  RépondreSupprimer
 2. Merci beaucoup Marty ! Nous essaierons de traduire un petit peu prochainement ;)

  RépondreSupprimer
 3. Este foarte adevarat, ceva se intampla in Europa de azi! Exista un trend care duce la autodistrugere dar suntem impinsi in aceasta directie si "ajutati" de orient.
  Va trimit reflexii similare dintr-un interviu cu Djuvara:

  "INDO-EUROPENII SE SINUCID INCET, DAR SIGUR"

  V.M.: Prin urmare se schimba in bine mersul istoriei?
  Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfîrsit, cînd nu
  existau razboaie decît la periferie, într-adevar semanam cu acesta. Dar ce ma
  îngrijoreaza pe mine este ca am intrat deja într-un nou Ev Mediu. Adica, moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.

  V.M.: Care sunt simptomele?
  Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut nici un ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darÎme. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul, care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite, asa cum a fost cu comunismul, astazi nu mai are nici un ideal...
  Al doilea simptom nevazut pÎna acum: bizareria cu marea cotitura in arta si gÎndire (care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu) în civilizatia occidentala a început între 1905-1913, deci înainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, în sculptura, Brâncuşi al nostru rupe complet tradiţia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel în muzica, unde dodecafonia, scoala de la Viena şi Bela Bartok, toate sînt complet în ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si pînă la Debussy. În toate domeniile artei şi gîndirii avem un viraj brutal la începutul veacului 20. Acesta ar fi semnul ca începem un nou Ev Mediu.
  Asta înseamnă că hegemonia americană, care asigură un fel de pace mondială, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Gînditi-vă că doar pe parcursul unui secol Europa va deveni metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid încet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nici o ambiţie. De zeci de ani. Noi nu suportam un "atac" al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple. (urmeaza)

  RépondreSupprimer
 4. Fantastic picture....beautiful moment.

  greetings, Joop

  wish you a nice weekend and thanks for your reactions.

  RépondreSupprimer
 5. Da, generatiile mai vechi aveau acea chestie cu "refolosirea". Acum a ramas recuperarea...adica ciorapii se arunca la materiale refolosibile. ;) Cine sa mai stea la carpit ciorapi cand are de mers la munca? :)

  RépondreSupprimer
 6. @Joop Zand - Thank you very much, Joop! Coming from you, an appreciation of this photo is very precious. And we are proud because this photo was done by our daughter Mihaela.

  RépondreSupprimer
 7. @Salmi - Intelegem ca de fapt s-a inlocuit un fel de munca prin alta. Unde sunt vacantele de altadata? :((

  RépondreSupprimer
 8. @Ion Batrane - Multumim pt comentariu! Foarte interesant si interviul cu Neagu Djuvara. Din pacate am descoperit - incercandu-l sa-l copiez integral- ca nu sunt acceptate comentarii mai lungi de 4065 caractere. Cine doreste sa citeasca interviul in intregime il gaseste pe Google cautand "djuvara interviu vm".

  RépondreSupprimer
 9. Asa e, acum mergem in concedii...

  RépondreSupprimer