mardi 28 septembre 2010

Opera (10) – Balet. Roland Petit

Duminica am fost la Opera Garnier. Unde am constatat ca orologiul din marele foaier nu functioneaza! ;)
In program, trei balete coregrafiate de Roland Petit: Le Rendez-vous (sur un argument de Jacques Prévert, 1945), Le Loup (argument de Jean Anouilh et Georges Neveux, 1953) si Le Jeune homme et la mort (argument de Jean Cocteau, 1946).


Interesant este faptul ca pentru Le Rendez-vous cortina de scena este pictata de Picasso, decorurile ii apartin lui Brassaï (vezi postarea de pe acest blog din 23 mai 2010), iar costumele sunt desenate de Mayo. A propos de Mayo - ce biografie extraordinara are acest greco-francez, nascut si copilarit in Egipt, sosit la Paris in 1924, care se instaleaza la Roma in 1966 si revine in Franta in 1985, unde este numit in anul urmator "Commandeur de l'ordre des arts et des lettres"!


Pentru Le Rendez-vous, muzica originala a fost scrisa de Joseph Kosma (nascut si scolit la Budapesta), cel care a compus nu putine melodii celebre pe versurile lui Jacques Prévert. De fapt, in cazul melodiei compuse pentru acest balet, textul a fost scris mai tarziu de Prévert. Ce a iesit, toata lumea stie: Les feuilles mortes!


Pentru Le Loup, muzica a fost scrisa de Henri Dutilleux, care apare in aceste zile intr-un scurt interviu pe Mezzo, povestind cum era pe vremea cand nu existau CDuri si DVDuri…


Pentru Le Jeune homme et la mort, Roland Petit a recurs la Pasacalia in do minor de Bach.
Pentru reprezentatia de duminica, Opera din Paris a recurs la Orchestra Colonne :(


Afara ploua. Cititorii de pe treptele Operei (vezi postarea http://carteadingeanta.com/citind-pe-scarile-operei/ ) lasasera locul alamurilor…