mercredi 15 septembre 2010

Opera (9) – Andrei Serban vs. Rossini

Aseara am fost la opera: Italiana in Alger de Rossini, dramma giocoso en deux actes, 1813. Pusa in scena de Andrei Serban, cu decoruri si costume de Marina Draghici. In rolul Zulmei, printre cei mai buni interpreti de ieri seara: Cornelia Oncioiu (extrema stanga in fotografia de la aplauze).

Punerea in scena dateaza din 1998, cand spectacolul se juca la Opera Bastille. Acum se joaca la Palais Garnier. Aseara era cea de 30-a reprezentatie cu aceasta punere in scena. Sa mai notam dintre vocile de ieri seara pe Alessandro Corbelli (Taddeo, foarte bun, in foto e cel cu turban galben) si pe Lawrence Brownlee (Lindoro, cu un timbru frumos, dar cu oarecare lipsa de volum, langa Taddeo in foto).

Fotografia de la final poate sa insele asupra punerii in scena, creand iluzia ca s-a bazat pe un ingenios joc de lumini, ca pentru coristi costumele au fost sobre si ca doar solistii au avut parte de culori. N-ar fi fost rau sa fie asa. Din pacate, punerea in scena (regia si costumele) accentueaza pana la grotesc libretul, oricum caraghios, si scoate foarte putin in valoare muzica. E drept, cu vocile de aseara ale rolurilor principale: Mustafa-Pappataci ("mananca si taci") si Isabella, era si greu.

Numai ca Andrei Seban a recurs la extrem de multe, prea multe "gaselnite", deseori de prost gust: Taddeo isi canta aria lipaind pe scena cu palme de inot albastre si dotat cu doua butelii de oxigen galbene, o vesta de salvare rosie si ochelari; avem parte de prezenta unei zebre pe rotile (?), a unui King-Kong cu cusca aferenta (?!) si chiar de o enorma piele de tigru, de la care Mustafa manuieste sugestiv coada, queue - in traducere franceza. Ca sa nu mai vorbim de miscarile permanente, neinspirate si facatoare de zgomot ale trupei de coristi dotati cu costume bizare: tipi obezi, tipi supermusculosi etc. In concluzie: senzatia unui spectacol de balci, care nici macar nu a fost vesel. Pacat de muzica lui Rossini.