mardi 21 septembre 2010

Teatru (8) – Cartoucherie. Bois de Vincennes

1889: Armata isi extinde domeniile din Bois de Vincennes, langa terenurile de instructie si poligonul de tir construindu-se ateliere de pirotehnie si de artilerie, la Cartoucherie.

1939, martie 3: Se naste, in regiunea pariziana, Ariane Mnouchkine, fiica producatorului de film Alexander Mnouchkine, nascut in 1908 la St. Petersburg. In 1945, tatal infiinteaza societatea Les Films Ariane. Printre cele circa 50 de filme produse: Fanfan la Tulipe (1952), Le Nom de la Rose (1986).

1959: Ariane Mnouchkine impreuna cu Philippe Léotard (1940-2001), infiinteaza la Sorbona o trupa universitara de teatru. Este primul pas care va conduce la crearea Théâtre du Soleil.


1970 (la numai doi ani din mai '68): Cladirile de la Cartoucherie sunt destinate demolarii. Actorii de la Théâtre du Soleil, in frunte cu Ariane Mnouchkine, se instaleaza in cladirile dezafectate de la Cartoucherie. "O generatie turbulenta si indrazneata" (vezi si Joël Cramesnil – La Cartoucherie: une aventure théâtrale, 2004).


Vechea Cartoucherie din Bois de Vincennes adaposteste astazi cinci teatre: Théâtre du Soleil, Théâtre de la Tempête, Théâtre du Chaudron, Théâtre de l'Epée de Bois si Théâtre de l'Aquarium.

1 commentaire:

  1. Interesant! Ceva similar s-a produs in Malmö, in vechea cladire a fabricii de ciocolata Fazzer-Mazzetti. A fost salvata de la demolare in ultima clipa si a devenit apoi un centru cultural, cu sali de expozitie, teatre, scoala de muzica, ciocolaterie, dar si de distractie, restaurante si baruri.
    Mi-am adus aminte de Fanfan la Tulipe cu Gerard Philipe, l-am vazut la cinema Feroviarul, Buzesti. In Romania insa s-a daramat, au ramas doar niste ruine pe colt, unde era pe vremuri libraria Caragiale!

    RépondreSupprimer