vendredi 24 septembre 2010

Teatru (9) - Arthur Adamov

Un autor de care nu auzisem pana duminica, atunci cand am fost la Cartoucherie - vezi postarea Teatru (8). M-a amuzat o mica vitrina din holul de la Théâtre de la Tempête dedicata piesei Les Retrouvailles care se jucase acolo in martie-aprilie 2010. Piesa scrisa in 1953 si nicicand, pana atunci, pusa in scena. Mi-a placut citatul din Adamov purtat de personajul cu ochelari si pipa.


"A scrie e oribil, a nu scrie e teribil"!


Arthur Adamov (1908, Kislovodsk, Caucaz - 1970, Paris). Reprezentant al teatrului absurdului, din aceeasi vana cu Ionesco si Beckett, dar mai putin cunoscut.

Biografie zbuciumata: familie bogata (petrol), de origine ruso-armeniana (Adamian), surprinsa de primul razboi mondial pe cand se afla in Germania. Raman acolo, apoi pleaca in Elvetia. Tatal, jucator invetarat, pierde averea la carti. In 1924 vin la Paris. Arthur frecventeaza cafenele literare din Montparnasse. In 1933 tatal se sinucide (fiul va face acelasi lucru in 1970). Arthur infiinteaza revista Discontinuité - apare un singur numar. In 1946 publica piesa L'Aveu, "un oeuvre de confession impudique" (cf. http://www.imec-archives.com/). In care afirma (vezi http://www.dicocitations.com/):

"Le seul courage est de parler à la première personne" .

In 1955 scrie prima sa piesa de succes, Le Ping-pong:

"Je n'aime pas travailler, mais j'admets que les autres travaillent!"

In final, un extras dintr-o culegere de articole publicate sub titlul Ici et maintenant - seamana cu numele blogului nostru ;):

"Une pièce de théâtre doit être le lieu où le monde visible et le monde invisible se touchent et se heurtent".