lundi 25 octobre 2010

Calator (35) – Peru. In drum spre Salineras. Moray

Privesc fotografiile aduse de acolo, imi amintesc ce mi s-a povestit, rasfoiesc ghidurile de calatorie. Din ora afisata pe fotografii, scad 8 pentru a obtine ora locala. Incerc sa refac ziua excursiei la Salineras. Punctul de plecare a fost Cusco.

12

(1-2) - Este ora 9:25. Umbrele sunt inca lungi. Pe strada curata: cativa localnici, cativa turisti cu rucsacul pe umar, doi muncitori in salopeta care traverseaza drumul. Cateva masini urca soseaua cu sens unic. Marci de pe toate continentele: Ford, Toyota, Audi. Ici si colo, drapelul peruvian: trei benzi verticale - rosu, alb, rosu. Pe stalpi: afise noi si vechi. Pe drumul ce coboara, pe dreapta, departe: mai multe statui pe socluri inalte; par a fi generali din secolul XIX. In vale, si mai departe: nenumarate case cu acoperisuri de tigla. Mult mai departe: muntii.

34
(3-4) - Urmatoarele fotografii sunt facute peste doua ore, la o incrucisare de drumuri. Ami si Cris au urcat din Cusco cu un autobuz, dupa care au continuat pe jos. Cerul s-a limpezit. Cat vezi cu ochii: un platou imens, strajuit in departare de munti. Cei mai inalti poarta zapada pe creste. In apropiere, cativa magari pasc o iarba ingalbenita, poate o miriste.

56
(5-6) – La marginea drumului, sub adapostul unor acoperisuri de paie, cateva mese cu obiecte de artizanat pentru turisti. Si apoi un deal inalt. A trebuit oare urcat?

78
(7-8) - Cred ca nu, caci la numai un minut interval sunt fotografiate in vale terasele circulare de la Moray.
Le guide du routard informeaza: "La Moray se vine pentru a admira ingeniosul sistem incas de terase in amfiteatru, sapate in mici depresiuni naturale".
Ghidul National Geographic in traducere romaneasca avertizeaza: "Ochii tai trebuie sa se uite in jos spre cele trei adancituri ale teraselor, cea mai mare fiind de aproximativ 36 de metri adancime si 220 de metri lungime. Toate trei s-au aflat in folosinta dinaintea hegemoniei Imperiului Inca, dar datele exacte sunt înca necunoscute". Optimist si incurajator acest "înca necunoscute"!

910
(9-10) - Tot din National Geographic, Bucuresti, 2010, p. 145: "Cercetatorii care au masurat diferentele de temperatura dintre terasele cele mai joase si cele mai inalte au ajuns la concluzia ca peruanii vechi le foloseau ca laborator agricol pentru monitorizarea conditiilor optime de crestere a culturilor".

1112
(11-12) – Intr-adevar, temperatura este mai ridicata in inelul central si scade pe masura ce urci si te departezi de centru. Fiecare inel are un microclimat diferit, ceea ce permitea astfel sa se prevada atat randamentele agricole in diverse regiuni ale Imperiului Inca, cat si sansele de adaptare a unor soiuri noi de plante.

1314
(13-14) - Daca concluziile cercetatorilor de azi nu vi se par credibile, puteti avea deplina incredere insa in fraza care urmeaza in ghid: "Poti sa te plimbi pe terase, sa cobori pe ele (altfel cum sa te plimbi pe ele? – n.n.), ori sa urci pe un deal apropiat pentru a admira o priveliste deosebita." Si uite asa am ajuns la ora prazului ;)

12 commentaires:

 1. c'est toujours les vacances ici !
  cool ! c'est beau !!

  RépondreSupprimer
 2. Foarte frumos! Multumim de informatii si de fotografii, deosebite ca intotdeauna.
  O saptamana excelenta!

  RépondreSupprimer
 3. Beautiful photos - and very interesting. The circular terraces look particularly impressive ! Must have been a very modern civilization in its time.

  RépondreSupprimer
 4. Pe masura ce vad mai multe poze si citesc mai multe descrieri sunt convinsa c-a meritat fiecare pas facut in vacanta asta. Super!

  RépondreSupprimer
 5. frumoase locuri.chiar pornind de la fotografiile dumneavoatra m-am apuc sacaut mai multe despre locurile respective.frumos

  RépondreSupprimer
 6. So beautiful all these nice places you have visit.....the photo's are great.

  Greetings, Joop

  RépondreSupprimer
 7. @marty - Oui, les vacances de la Toussaint ;) Et une partie de nous reste encore dans les grandes vacances en attendant les prochaines...
  Merci bcp pour votre visite!

  RépondreSupprimer
 8. @salmi - scuze pt raspunsul tardiv. Ne face placere sa stim ca v-au placut (pozele si informatiile)! Aceleasi bune urari pt saptamana care a ajuns, uite, deja la jumatate!

  RépondreSupprimer
 9. @Rick - Thank for your appreciation! Indeed, a great civilization, even than they never used the wheel.

  RépondreSupprimer
 10. @Purple Rain - Scuze pt intarzierea raspunsului! Ne face mare placere vizita si comentariul! A fost intr-adevar o excursie f interesanta, din cate zic cele au fost pe acolo :)

  RépondreSupprimer
 11. @pharaonx - Nici nu stiti cat de bucuram atunci cand citim un asemenea comentariu ;) Multumim!

  RépondreSupprimer
 12. @Joop - Thank you very much for your words! As usual, you are very kind!

  RépondreSupprimer