mardi 19 octobre 2010

Expozitii (10) – André Kertész. Lectia de fotografie

Facea numai ce-i placea - "Je ne fais que ce qui me plaît", declara André Kertesz.
Deci nu fotografia decat ceea ce ii placea. Dar era constient ca avea un dar: "J'ai un don!"

Se considera un amator si vroia sa ramana asa. Priviti, spunea el, amatorii al caror singur scop este sa culeaga o amintire: iata fotografia pura.
"Je suis un amateur et j'entends le rester. Regardez les amateurs dont le seul but est de recueillir un souvenir : voilà de la photographie pure."Restrospectiva André Kertész

O lectie de fotografie pe care a retinut-o toata viata, André Kertész a primit-o in timpul primului razboi mondial, dupa ce fusese ranit si pe cand era in convalescenta. O tinara tiganca a venit sa-l roage sa-i faca un portret pentru a-l trimite logodnicului pe front spunandu-i: "Vous me prendrez quand seulement mes yeux sourient" - Ma fotografiati numai atunci cand imi zambesc ochii!

Peste ani, André Kertész marturisea: "Cette fille ordinaire m'a appris que le commencement du sourire est le plus beau, parce que c'est une promesse. Vous ne savez pas combien de fois j'ai utilisé ça, pour les magazines les plus huppés." Aceasta fata obisnuita m-a invatat ca inceputul zambetului este cel mai frumos, pentru ca este o promisiune.

(Citate extrase din articolul Simplement moderne, Télérama n° 3167)