mardi 5 octobre 2010

Film (6) – Scorsese vs. Andrew Lau

Pot sa inteleg de ce ucenicii isi copiaza maestrul. Pana la un anumit punct, cel in care ucenicul ar trebui sa-si depaseasca maestrul. Mai greu este sa inteleg de ce un maestru copiaza un altul. Stiu ca lucrul asta e vechi de cand maestrii sunt, fie ei pictori, compozitori etc.
Revazand serile trecute pe Arte filmul lui Andrew Lau si Alan Mak din 2002, Infernal Affairs, ne intrebam de ce Martin Scorsese a simtit nevoia sa faca un remake dupa un film ireprosabil.

Pentru The Departed (in franceza Les Infiltés - 2006), Scorsese a avut un buget de 90 de milioane de dolari, a beneficiat de actori celebrii - pentru a nu-i cita decat pe Leonardo DiCaprio, Matt Damon si Jack Nicholson - si a castigat patru Oscaruri in 2007: Best Achievement in Directing (Scorsese), Best Achievement in Editing, Best Motion Picture of the Year, Best Writing, Adapted Screenplay.


Filmul lui Scorsese nu este insa nici pe departe la acelasi nivel cu filmul din Hong-Kong. Si atunci ma intreb: de ce sa copiezi un film ireprosabil? Doar daca ii "reprosam" filmului lui Andrew Lau faptul ca nu este vorbit in engleza, actiunea nu are loc in SUA si actorii nu sunt americani.Rasfoiesc cronicile pe care care le-a avut filmul lui Scorsese in presa franceza. Majoritatea cu note de 5/5 sau 4/5. Ce s-ar face cronicarii cu filme fara spectatori?

Dar sunt si critici de film care noteaza Les Infiltrés cu un corect 2/5. De exemplu:
"Infernale déception: Scorsese fait le remake d'un polar asiatique hongkongais qui se suffisait à lui-même et échoue dans toutes ses ambitions." (http://www.avoir-alire.com/article.php3?id_article=8793)
sau
"L'original était bien meilleur. Mieux écrit, plus équilibré, plus fin et, c'est quand même un comble vu le casting, bien mieux interprété." (Brazil in http://www.allocine.fr/film/revuedepresse_gen_cfilm=55983.html#pressreview18755444)

Observ ca cei care dau note slabe filmului lui Scorsese vazusera si originalul. Ceea ce poate explica si notele de la cealalta extrema.

Ramane intrebarea: De ce un maestru copiaza un alt maestru? Un raspuns posibil: filmul lui Scorses facuse pana in februarie 2007 incasari de peste 278 milioane dolari.

Dolari USA, nu dolari Hong-Kong!