vendredi 1 octobre 2010

Romania (11) – Rudolph A. Marcus si Georges Charpak


1992. Academia Regala Suedeza de Stiinte anuntase luni 12, respectiv miercuri 14 octombrie, numele noilor laureati ai Premiilor Nobel pentru chimie si fizica: Rudolph A. Marcus, respectiv Georges Charpak. Un "challenge" pentru Departamentul Stiinta, Invatamant, Educatie al Radiodifuziunii Romane: sa realizeze interviuri telefonice cu noii laureati.

Internetul era inca un vis, iar obtinerea numerelor de telefon la care puteau fi contactati proaspetii laureati Nobel nu a fost tocmai usoara. O rapida documentare asupra lucrarilor premiate si un prim telefon la Institutul de Tehnologie California din Pasadena. Intr-un tarziu, cineva a raspuns, iar Amelia i-a spus ca doreste sa vorbeasca cu profesorul Rudolph Marcus. Vocea de la capatul firului: "Stiti, aici nu e nimeni deocamdata; este ora 3 noaptea!"

Nici pe profesorul Georges Charpak nu l-a gasit Amelia de la primul apel, dar a reusit sa ii ia si lui un interviu la putin timp dupa aceea. Era acum 18 ani…
De miercuri, profesorul Georges Charpak nu mai raspunde la telefon…


Flori pe malul lacului Leman

Georges Charpak (1924-2010) a lucrat in perioada 1959-1991 in cadrul Centrului European pentru Cercetare Nucleara, CERN, Geneva.