jeudi 21 octobre 2010

Teatru (11) – Livada de visini la Théâtre de l'Odéon

"Se crapa de ziua. In curand va rasari soarele. Inceputul lui mai; visinii au inflorit, dar in livada e inca frig; a cazut bruma." (http://editura.liternet.ro/descarcare/95/pdf/Anton-Pavlovici-Cehov/Livada-de-visini.html, act I).


9
Iata a doua oara cand Théâtre de l'Odéon ne dezamageste cu punerea in scena a unei piese de teatru foarte cunoscute. Prima oara a fost in stagiunea trecuta cu "Un tramvai numit dorinta" de Tennessee Williams, cu Isabelle Huppert in rolul lui Blanche DuBois. A avut cateva cronici elogioase, dar gasim si altele care sunt de aceeasi parere cu noi: http://theatre-danse.fluctuat.net/blog/42227-a-l-odeon-un-tramway-nomme-ennui.html ("un tramvai numit plictiseala").

1011

De data asta, cel maltratat a fost Anton Pavlovici Cehov (1860-1904) si a sa extraordinara Livada de visini (ultima sa piesa, terminata in 1903, publicata in 1904). Nu mentionam numele regizoarei neinspirate si nici cel al interpretei - slabe, foarte slabe - a rolului principal, Lioubov Andreevna Ranevskaïa. Va oferim insa doua extrase din opiniile regizoarei publicate in programul de sala, care pot explica punerea in scena dezastruoasa:

"C'est passionant de constater que toutes les idees qu'on peut en avoir s'annihilent dès qu'on les formule" (Este pasionant sa constati ca toate ideile care ar putea sa-ti vina, se anihileaza de cum apar) – Asta da, ne-a dovedit-o cu prisosinta!

"Cette Cerisaie est tellement immense qu'elle est aussi un nulle part, un non lieu… On aborde le rien. Et en abordant le rien, on trouve le rire." (Abordezi nimicul. Si abordand nimicul, gaseseti rasul). Si-o fi ras ea de spectatori, ca noi nici macar nu am suras?!

In concluzie: lipsa de idei, convingerea ca abordezi "nimicul" si, mai ales, o totala incapacitate de a-l intelege si transpune pe Cehov.

1214

Totusi si cateva cuvinte bune la aplauze. In primul rand pentru foarte inspirata si functionala scenografie: Julie Terrazzoni. In al doilea rand pentru cativa interpreti: Jean-Louis Coulloc'h (Iermolaï Alexeevitch Lopakhine), Muriel Inès Amat* (Varia) si Fred Cacheux* (Iasha), cei doi * apartinand trupei Teatrului national din Strasbourg. Fara a uita surpriza unei fragment de doina cantata in romaneste…